Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali vie toisiin maailmoihin
Vuosittain järjestettävä Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali esittelee muun muassa tanssiteatteria, visuaalista ja fyysistä teatteria sekä nukketeatteria meiltä ja maailmalta 7.–11.6.2017 Imatralla. Festivaalin teema on tänä vuonna “Koko maailma on näyttämö” – luvassa onkin esityksiä 16 eri teatteriryhmältä 11 eri maasta.
Lisätietoa ja festivaalin koko ohjelma:
blackandwhitetheatre.net
Festivaali käynnistyy Suomi 100 Tango goes White and Black -konsertilla. Alkuosassa kuullaan tangon melodioita ympäri maailmaa – musiikista vastaavat laulajasolisti Angelika Klas ja uuden tangon yhtye Tanguedia Quintet. Konsertin toisessa osassa nähdään teos Valkoinen ja musta ukrainalaisen Zaporizhya Municipal Theatre of Dancen esittämänä. Nimensä mukaisesti teoksen teemana on mustan ja valkoisen vastakkainen ja symbioottinen suhde.
Viisipäiväisen festivaalin ohjelmisto on paitsi kansainvälinen, myös taiteiden välinen. Torstaina Imatralla nähdään esimerkiksi Susanna Leinonen Companyn tanssia, tekstiä ja elokuvaa yhdistävä SEE | OBEY. Kolmen tanssijan teoksessa kuullaan Kasperi Laineen äänimaailmaa ja Jukka Viikilän tekstejä sekä nähdään Jouka Valkaman tanssielokuva ja Susanna Leinosen liikekieltä.
Nukkemestari Ishmael Falken ja tanssija-koreografi Sandrina Lindgrenin muodostaman Livsmedlet-duon teos Näkymättömät maat liikkuu puolestaan koreografian ja nukketeatterin välimaastossa. Teoksessa kehoista muodostuu esiintymisalusta, jossa käsitellään muun muassa maantiedettä ja politiikkaa.
Ohjelmisto esittelee myös uudenlaista fyysistä teatteria. Duetto yhdelle on miimikko-näyttelijä Reetta Honkakosken kehollinen tarina yhteenkuulumisesta. Näyttämöllä nähdään nainen ja naisen kokoinen jänis-nukke, jotka vuorotellen “nukettavat” toisiaan. Honkakoski on ainoa suomalainen Corporeal Mime -miimiin, eli tanssin ja teatterin välimaastoon sijoittuvaan näyttämötaidemuotoon, erikoistunut taiteilija.
Festivaali vie myös toisiin maailmoihin. Kansainvälisestikin tunnetun suomalaisen visuaalisen teatterin ryhmän W-H-S:n Lähtö on arvoituksellinen ja intensiivinen teos, jossa toisistaan vieraantunut, onnettomuuden yhdistämä pariskunta harhailee keskellä unenomaisia kuvia. Pariskunnan tunteita ja ajatuksia ilmaisevat paitsi heidän kehojensa, myös ympäröivien vaatteiden liikkeet. 1800-luvun taikurien näyttämöilluusioista inspiroituneen teoksen ohjauksesta vastaa taikuri ja taitelija Kalle Nio.
Visuaalisen teatterin konkarin virolaisen Giraffe Royal Theatren teos Sadunkertojan unia kertoo puolestaan maailmamme rinnalla sijaitsevista maailmoista ja niiden ihmeellisyyksistä. Ryhmä ammentaa teoksiinsa vaikutteita muun muassa klovneriasta, kansanperinteestä, pantomiimista, rituaalitanssista, taistelulajeista ja katuteatterista.
Imatralaiselle Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalille on myönnetty EFFE-laatuleima “EFFE Label 2017-2018”. Nimityksen myötä festivaali osa Euroopan festivaaliyhdistyksen (EFA) alaista EFFE-festivaaliverkostoa, johon kuuluu taiteellisesti laadukkaita sekä paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti merkittäviä festivaaleja.