Muusikko-äänisuunnittelija Kasperi Laineelle Suomi-palkinto

UUTISET JA TIEDOTTEET
19.12.2016

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen palkitsi kahdeksan ansioitunutta taiteilijaa tai ryhmää Suomi-palkinnolla.

Muusikko-äänisuunnittelija Kasperi Laine oli yksi palkinnonsaajista. Laine on säveltänyt musiikin moniin Susanna Leinonen Companyn teoksiin, mm. Skånes Dans Teaterille ja Malmön oopperalle tehtyyn tilausteokseen Breaking the Fury -teokseen, joka tulee Suomen Kansallisbaletin ohjelmistoon ensi keväänä.

Suomi-palkinto on opetus- ja kulttuuriministerin antama tunnustus merkittävästä taiteellisesta urasta. Perusteena voi myös olla huomattava taiteellinen saavutus tai lupaava läpimurto. Vuodesta 1993 jaettujen Suomi-palkintojen suuruus on tänä vuonna 21 625 euroa, ja ne myönnetään veikkausvoittovaroista.

Kasperi Laine on musiikin monitaituri vailla vertaa, kirjoitetaan palkintoperusteluissa.

”Hän on luonut uran omaperäisenä rap-artististina ja samalla loihtinut vangitsevia äänimaisemia ja sävellyksiä lukuisiin tanssiteoksiin, näytelmiin ja kuunnelmiin.”

”Rap-artisti Laineen Kasperi luotaa ainutlaatuisella tavalla suomalaisuuden syvimpiä tuntoja ja herättää pohtimaan vaikeitakin ajatuksia taianomaisten rytmien ja taustamelodioiden säestyksellä. Äänisuunnittelijana ja näyttämöteoksien säveltäjänä Laineella on poikkeuksellisen hieno dramaturgian taju. Hän osaa pelata niin hiljaisuudella kuin läpitunkevilla äänillä. Hänen luomissaan äänimaisemissa on aina oma jäljittelemätön ja persoonallinen ote, mutta ne toimivat myös saumattomana osana laajempaa kokonaistaideteosta.”

Vuoden 2016 Suomi-palkinnon saivat myös laulaja Saara Aalto, Avanto Arkkitehdit, kirjailija Sirpa Kähkönen, taiteilija Jani Leinonen, Mikkelin Poikateatteri, kamarilaulaja, professori Matti Salminen sekä kirjailija, ohjaaja Saara Turunen.