Nykytanssi kohtaa tangon Musiikkitalossa

UUTISET JA TIEDOTTEET
Sanna Kangasluoma, 8.10.2019

TangoNyky on esitysilta, jossa tanssitaiteilijat eri genreistä luovat duettoja tangon inspiroimana, ison Soul Strings -jousiorkesterin ja bandoneon-virtuoosi Mikko Heleniuksen kanssa. Ilta päättyy yhteiseen tanssituokioon yleisön ja orkesterin kesken.

Illan takana ovat koreografit Minna Tuovinen ja Martin Heslop, joilla on vuosikymmenien kokemus sekä argentiinalaisesta tangosta että nykytanssista. He ovat kutsuneet TangoNyky-esityksen koreografeiksi yllättäviä nimiä eri tanssigenrejen äärilaidoilta, nykytanssin edelläkävijästä Sanna Kekäläisestä baletin tähtitanssijaan Minna Tervamäkeen ja musikaaleista ja pop-tähtien lavakoreografioista tunnettuun Reija Wäreeseen.

”Ajatus on ollut saada mukaan hyvin erilaisia tekijöitä, jotka tuovat omia ajatuksiaan tangon inspiroimaan tanssiin”, Minna Tuovinen kertoo. ”Emme tee nykytangoa, vaan tuomme nykytanssitaiteeseen tangon idean ja hengen. Haluamme katsoa, millä tavalla tango näyttäytyy nykymaailmassa.”

Minna Tuovinen & Martin Heslop © As2Wrists

Minna Tuovinen ja Martin Heslop ovat kehittäneet oman tanssikielen ja metodin, jota he kutsuvat improtangoksi.

”Se on meidän oma näkökulmamme tangoon. Yleensä tangossa opetetaan askelia, mutta me halusimme löytää tavan opettaa tangoa, joka asettaa improvisaation ja luovuuden sen keskiöön”, Minna Tuovinen kuvailee. ”Halusimme ymmärtää ja välittää muillekin, mitä kaikkea tangossa tapahtuu oikeasti.”

Tuovinen ja Heslop lähtivät purkamaan, mitkä ne tangon elementit oikeasti ovat. Löytyi mm. tasapaino – sekä tanssijan oma että tanssiparin yhteisen tasapainon ylläpitäminen. Spiraali taas pitää parin yhdessä, ettei huomio katoa muualle ja kadoteta toista tanssin hetkessä. Kolmas tärkeä elementti on kosketus, jonka avulla viestitään.

”Improtangossa harjoitamme näitä elementtejä ja rakennamme kokonaisuutta niiden kautta”, Tuovinen kertoo. ”Esittelimme TangoNyky-illan koreografeille improtangon viitekehyksen, josta he voivat ammentaa oman työskentelynsä kannalta kiinnostavia elementtejä duettonsa alkuunpanevaksi voimaksi.”

Haluamme katsoa, millä tavalla tango näyttäytyy nykymaailmassa.

”Argentiinalaiseen tangoon liittyy paljon stereotypioita. Meidän nykytanssitaustaamme yhdistettynä tango näyttäytyy rikkaana ja syvällisenä tanssikielenä.”

”Sen perustana on vahvasti kommunikaatio ja improvisaatio. Kaikki tapahtuu kahden ihmisen välissä.”

Tilausteosten koreografit valitsivat itse parinsa. Sanna Kekäläinen tekee dueton Janne Marja-ahon kanssa, Minna Tervamäki ja Thibault Monnier tekevät oman koreografiansa ja Reija Wäre esiintyy Minttu Sinkkosen kanssa. Yhteistyössä tapahtuman taiteellisten johtajien Minna Tuovisen ja Martin Heslopin sekä musiikillisen vastaavan Mikko Heleniuksen kanssa on luotu tapahtuman punainen lanka ja musiikillinen kaari.

Illassa esiintyvät myös koreografit Tuovinen ja Heslop. He ovat opettaneet improtangoa yleisölle kirjastokiertueella Helsingissä syksyn aikana. Musiikkitalon TangoNyky-illan päätteeksi yleisökin pääsee tanssimaan 20-henkisen Soul Strings -jousiorkesterin säestämänä.

TangoNyky-duettoilta järjestetään nyt toista kertaa.

TangoNyky – Improtangoa ja huippuduettoja
Musiikkitalon Black Boxissa 19.10. klo 19.00