OAMKin tanssinopettajakoulutus vaarassa

UUTISET JA TIEDOTTEET
12.8.2016

Oulun ammattikorkeakoulun valtionrahoitukseen kohdistuvien leikkausten myötä lakkautusuhan alla ovat pienet yksiköt, esimerkiksi tanssinopettajakoulutus, uutisoi sanomalehti Kaleva. OAMKin hallitus kokoontuu ensi keskiviikkona 17.8. kuulemaan, mitä toimitusjohtaja ehdottaa karsittavaksi.

Oulun ammattikorkeakouluun kohdistuu valtion koulutusrahoituksen leikkauksia noin 5 miljoonaa. Se on 10 % koulun budjetista.

Sanomalehti Kaleva uutisoi 4.8.2016 leikkausten mahdollisesti koituvan tanssinopettajakoulutuksen alasajoon. OAMKin toimitusjohtaja Jouko Paaso sanoo kuitenkin Kalevassa, että päätöksiä siitä mitä karsitaan ei ole vielä tehty. Oy OAMKin hallitus käsittelee asiaa kokouksessaan keskiviikkona 17.8. Päätös on tehtävä jo alkusyksyn aikana.

Lukuvuosi alkoi ikävällä yllätyksellä, kun tanssikoulutuksen opettajat ja opiskelijat lukivat asiasta sanomalehdestä. Tanssikoulutuksen puolesta pelätään erityisesti, koska se on OAMKin pienin yksikkö, jossa on 80-90 opiskelijaa.

Sen merkitys koko Suomen tanssi- ja kulttuurikentälle on kuitenkin kokoaan suurempi. Tanssinopettajakoulutuksessa on neljä suuntautumisvaihtoehtoa: kansantanssi, paritanssi, show- ja streettanssi sekä baletti. Kolme ensimmäistä ovat ainoita alan opettajakoulutuksia Suomessa.

Oulun tanssikoulutus on vitaali, ja porukka työllistyy hyvin.

”Oulun tanssikoulutus on vitaali, sinne hakeutuu motivoitunutta porukkaa, joka työllistyy hyvin”, sanoo lehtori Petri Kauppinen. Oulun tanssikoulutuksessa on kannustettu myös yrittäjyyteen ja tuettu opintoja liiketalouden alalta. Moni tanssinopettaja on perustanut omia kouluja, pelkästään Oulussa niitä on kymmeniä.

”Oli täysin käänteentekevää, että koulutusta perustettaessa vuonna 1991 yhdeksi lajiksi päätettiin ottaa kansantanssi. Koulutuksen merkitys on ollut ratkaiseva sille, että kansantanssikulttuuri on säilynyt elävänä ja kehittyvänä”, painottaa Petri Kauppinen. ”Jos koulutus lakkautetaan, se on kuolinisku lajille.”

Tanssiammattilaiset kokoavat nimiä adressiin OAMKin tanssinopettajakoulutuksen säilyttämisen puolesta. Adressin voi allekirjoittaa täällä.

On ensiarvoisen tärkeää, että opetuksesta vastaavat ovat saaneet alan koulutuksen ja voivat näin taata turvallisen ja laadukkaan oppimisympäristön nuorille.

Monet taiteilijat, tanssi- ja kulttuurialan ammattilaiset ja vaikuttajat ovat julkisesti vedonneet OAMKin tanssinopettajakoulutuksen puolesta ja perustelleet sen tarpeellisuutta:

”Tanssi on yhä suositumpi harrastus Suomessa. Taiteen perusopetuksessa opiskelee yli 30.000 lasta ja nuorta, vain musiikissa on enemmän opiskelijoita. On ensiarvoisen tärkeää, että kaikilla alueilla, myös Pohjois-Suomessa, ja kaikissa tanssin lajeissa opetuksesta vastaavat ovat saaneet alan koulutuksen ja voivat näin taata turvallisen ja laadukkaan oppimisympäristön nuorille. Taiteen perusopetuksen ja muun harrastustoiminnan laatu ja alueellinen tasa-arvo edellyttää tanssinopettajakoulutuksen säilyttämistä vähintään nykyisellä tasolla. Jokainen tanssinopettaja (AMK) työllistyy varmasti, tulevaisuusnäkymät ovat kasvavat”, kirjoittaa Eeva Anttila, tanssipedagogiikan professori, Taideyliopisto.

”Oamkin tanssinopettajakoulutus on arvokas resurssi ja saavutus koko Pohjois-Suomelle. Mikäli se säästösyistä ajettaisiin alas, sitä tuskin enää myöhemmin saadaan palautettua. Pohjoisen on syytä pitää kiinni kulttuurin korkeakouluopinnoista. Tanssi on osa identiteettiämme.” Tytti Tuppurainen, kansanedustaja blogissaan.

Lisää vetoomuksia adressin yhteydessä.

Viimeksi tanssialan koulutusta leikattiin vuonna 2015, kun Turun konservatorio lakkautti tanssijan koulutusohjelman.