Oopperalla ja Baletilla koronavuonna 3,5 miljoonaa yleisökontaktia

UUTISET JA TIEDOTTEET
22.3.2021

Kansallisooppera ja -baletti pystyi poikkeusoloista huolimatta tavoittamaan ennätyksellisen määrän yleisöä vuonna 2020. Yleisökontaktien määrä lähes kolminkertaistui edelliseen vuoteen verrattuna.

Luku sisältää esitysten lisäksi mm. huomattavasti lisääntyneet suoratoistot ja tallenteet sekä muun digitaalisesti jaettavan materiaalin, esimerkiksi yleisötyöosaston tuottamat sähköiset oppimateriaalit peruskouluille ja lukioille.

Vaikka koronapandemia aiheutti esityksiin keskeytyksiä, Kansallisooppera ja -baletti tuotti vuonna 2020 päänäyttämölle kolme ooppera- ja neljä balettiensi-iltaa. Baletin ensi-iltateokset olivat Liam Scarlettin Carmen, Alexander Ekmanin COW, Anna-Marie Holmesin Le Corsaire – Merirosvo sekä Val Caniparolin kantaesitysteos Jekyll & Hyde.

Syyskaudella katsomon paikoista oli pandemiasta johtuvien turvamääräysten vuoksi käytössä vain puolet. Täyttöaste pysyi kuitenkin poikkeusajoista huolimatta korkealla tasolla – se oli koko vuonna keskimäärin 84 prosenttia. Esityksiä järjestettiin yhteensä 681, ja kävijöitä oli kaikissa tilaisuuksissa yhteensä 90 081.

Pandemiavuonna terveysturvallisuus ja sopeutuminen keskiössä

Kevään kaikki esitykset jouduttiin peruuttamaan maaliskuun 2020 puolivälissä, ja koronakriisi muutti hetkessä hyvin alkaneen vuoden  toiminnan. Syyskausi pystyttiin avaamaan suunnitelmien mukaan, ja se toteutettiin tiukkojen turvallisuusmääräysten mukaisesti. Esitystoiminta jouduttiin keskeyttämään uudelleen loppuvuonna. Keskeytykset aiheuttivat huomattavan määrän ohjelmistomuutoksia sekä -peruutuksia.

Pandemia ei kuitenkaan lamauttanut toimintaa, vaan erilaisia työskentelytapoja ryhdyttiin kehittämään nopeasti niin, että toiminnan jatkaminen poikkeusoloissa oli mahdollista. Kaikessa toiminnan ja tuotannon suunnittelussa oli tavoitteena niin yleisön kuin henkilökunnan turvallisuuden varmistaminen, harjoitustoiminnan jatkaminen sekä ensi-iltojen turvaaminen.

Pitkän suunnittelu- ja toimintajänteen takia Oopperan ja Baletin kaltaisen organisaation toiminnan pysäyttäminen heijastuisi kauas tulevaisuuteen. Harjoitustoimintaa jatkettiin siis myös esityssulun aikana.

Ooppera ja Baletti oli alullepanija ja keskeinen osapuoli myös esittävän taiteen toimijoiden verkostossa, joka laati yhteiset, kesällä 2020 julkaistut kansalliset suositukset poikkeusajan turvallisuuskäytännöistä.

Tilikauden tulos oli hieman ylijäämäinen

Koronapandemian aiheuttamista mittavista tulonmenetyksistä huolimatta säätiön tilikauden 2020 tulos oli 400 000 euroa ylijäämäinen (vuonna 2019 ylijäämää oli 1,1 miljoonaa euroa). Tähän yllettiin toiminnan ripeän sopeuttamisen ja saatujen julkisten lisäavustusten ansiosta.

Esitystoiminnan keskeytyksistä ja katsomoiden 50 prosentin täyttöasterajoituksesta johtuen näytäntötuotot laskivat 66 prosenttia edellisvuodesta ja olivat 3,7 miljoonaa euroa (10,9 miljoonaa euroa vuonna 2019). Lähes koko henkilökunnalla oli vuoden aikana kaksi lyhyttä lomautusjaksoa.

Päänäyttämön ja Alminsalin maksullisten esitysten arvonlisäveroton keskihinta oli 56 euroa/lippu.

Vuoden aikana Kansallisooppera ja -baletti vastaanotti 200 000 euron suuruisen lahjoituksen yksityiseltä lahjoittajalta sekä yhteensä 110 000 euron suuruisen lahjoituksen Opera Beyond -hanketta varten yksityisiltä lahjoittajilta. Lisäksi Kansallisooppera ja -baletti vastaanotti 50 000 euron suuruisen lahjoituksen yksityiseltä henkilöltä uuden koululaisoopperan toteuttamista varten.