Peeping Tom ja muita isoja kansainvälisiä vierailuja Kuopioon loka-marraskuussa

UUTISET JA TIEDOTTEET
26.8.2021

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalia ei voitu järjestää perinteisesti kesäkuussa, mutta festivaalitunnelmaan päästään lokakuussa, kun Kuopion valtaavat palkitut, tunnetut ja rajoja rikkovat tekijät eri puolilta Eurooppaa.

”Tässä hetkessä tuntuu tärkeältä muistuttaa tanssin keinoin, että maailmassa on yhä muutakin kuin pandemia. Peeping Tom ja Shobana Jeyasingh Dance kuljettavat yllätyksellisiin ja omintakeisiin maailmoihin, joita hallitsevat alitajuiset näyt”, kertoo Kuopio Tanssii ja Soin taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku.

Shobana Jeyasingh Dance esitys kirkossa

Shobana Jeyasingh Dance Company: TooMortal. © Yaron Abulafia

Kuopiossa nähdään esimerkiksi englantilaisen Shobana Jeyasingh Dance -ryhmän Venetsian biennaalissa 2012 kantaesitetty TooMortal. Se on arvostelumenestys, jonka The Guardian-lehti valitsi 20 parhaan 2000-luvulla luodun tanssiteoksen joukkoon. Teos esitetään Männistön kirkossa Kuopiossa sekä Iisalmen Pyhän Ristin kirkossa.

Esityksestä.

Peeping Tom: Kind (Child). Chor. Gabriela Carrizo & Franck Chartier © Oleg Degtiarov

Peeping Tom on täysin uraauurtavan estetiikan ja oman, outoihin mittoihin venyvän liikelaatunsa kehittänyt ryhmä Belgiasta. Sen teosten maailma on nyrjähtänyt, kiehtova ja välillä epämukava. Lukuisia palkintoja saaneen ryhmän esitykset ovat kysyttyjä kaikkialla maailmassa. Kuopiossa nähtävä Kind (Lapsi) on surrealistisen perhetrilogian päätösteos.

Kuopioon saadaan lokakuussa myös Cristiana Morganti, joka on tehnyt pitkän uran Tanztheater Wuppertal Pina Bauschin solistina ja esiintynyt elokuvissa Pina (Wim Wenders 2011) ja Puhu hänelle (Pedro Almodovar 2002).

Monipuolista ohjelmaa jatkavat Caleb Teicher ja Nic Gareiss (USA) leikkimielisellä esityksellään, jossa steppi, jazz, swing, lindy hop, clogging ja irlantilainen tanssi sulautuvat tekijöidensä käsissä ja etenkin heidän jaloissaan valloittavaksi kokonaisuudeksi.

Ihmiskehon ihmeellisyydestä muistuttavat virtuoosimaisella liikekielellä juhlivat GN | MC Kataloniasta ja Andonis Foniadakis Company, jonka kymmenelle tanssijalle ja viidelle muusikolle luotu teos vie yleisön intohimoiselle matkalle kreetalaiseen sielunmaisemaan.

Jo elo-syyskuun vaihteessa 21.8.-5.9. festivaali tuo Kuopion keskustaan William Forsythen vuorovaikutuksellisen installaation Untitled Instructional Series.

Kuopio Tanssii ja Soin syksyn ohjelmisto jatkuu 21.11.2021 asti.