Performing HEL houkuttelee ison joukon ulkomaisia festivaali- ja teatterinjohtajia Helsinkiin kokemaan suomalaista esittävää taidetta

UUTISET JA TIEDOTTEET
14.8.2019

Helsingissä järjestetään elokuun lopussa nelipäiväinen kotimaisten esittävien taiteiden showcase kansainvälisille festivaali- ja teatterinjohtajille. Performing HEL -nimiseen katselmukseen on tulossa lähes 70 taloihinsa ja tapahtumiinsa ohjelmistoja valitsevaa asiantuntijaa Suomen lisäksi 22 muusta maasta.

Kansainväliset vaikuttajat näkevät tapahtumassa kymmenen esityksen demot, jotka ovat noin 20 minuutin mittaisia otteita ajankohtaisista sirkus-, tanssi- ja teatteriteoksista. Demoja esittävät Raekallio Corp, Sirkum Polaris, WAUHAUS, Rossi-Holopainen-Riikonen, Circo Aereo, Kinetic Orchestra, Wusheng Company, Saara Turunen Company, Michaela-Paula Tuovinen-Go Go Dance Group Hot Tubes ja Tero Saarinen Company.

Katselmuksessa nähdään myös sirkusesitykset Ilona Jäntti/Ilmatila: Atlas, Sivuhenkilöt: Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen ja Kalle Nio: The Green, jotka ovat Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoa, sekä tanssiteokset Petri Kekoni Companyn Sörnäistenniemen Möhkäle (ulkoilmaesitys Kalasatamassa) ja Susanna Leinonen Companyn Nasty.

Kansainvälisten käytäntöjen mukaan tärkeällä sijalla katselmuksessa ovat ns. teospitchaukset, joissa taiteilijalla tai ryhmällä on 15 minuuttia aikaa kertoa työstään ja teoksestaan asiantuntijayleisölle. 12 suomalaista taiteilijaa tai ryhmää on valittu ”pitchaamaan” kahden aamupäivän aikana: Agit-Cirk,  Salla Hakanpää, Recover Laboratory, Race Horse Company, Johanna Nuutinen, Liisa Pentti, Sari Palmgren, Tanssiteatteri Minimi, Espoon teatteri, Red Nose Company, Oblivia ja Toisissa tiloissa.

Yleisölle avoin seminaari kuratoinnista

Ohjelmassa on myös kaikille avoin seminaari, jossa kansainväliset vieraat keskustelevat työstään, ohjelmistojen kuratoinnista otsikolla From gatekeeping to open platforms? Seminaari järjestetään lauantaina 31.8. klo 16–17.30 Suvilahden Tiivistämössä.

Myös tapahtuman päätösjuhlat lauantai-iltana 31.8. klo 21–01 Suvilahti TBA -ravintolassa ovat avoimet koko esittävän taiteen kentälle. Seminaari ja päättäjäiset ovat hyvä paikka tulla tapaamaan kansainvälisiä vieraita ja kotimaisia kollegoja.

Performing HEL -katselmuksen järjestävät Sirkuksen ja Tanssin tiedotuskeskukset yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen, Svenska Teaternin, Espoon teatterin, TINFO – Teatterin tiedotuskeskuksen ja Suomen Kansallisteatterin kanssa. Katselmusta tukee opetus- ja kulttuuriministeriö.  Katselmuksen tarkoituksena on vahvistaa esittävien taiteiden kansainvälistä vientiä.

Jatkossa katselmuksen on määrä tapahtua joka toinen vuosi – seuraava Performing HEL järjestetään syksyllä 2021.

Performing HEL 29.8.–1.9.2019