Pirjo Yli-Maunulalle Pentti Kaiteran rahaston tunnustuspalkinto

UUTISET JA TIEDOTTEET
15.11.2022

Pentti Kaiteran rahasto jakaa kahden vuoden välein tunnustuspalkinnot Pohjois-Suomen hyväksi tehdystä työstä. Oululainen tanssitaiteilija ja ohjaaja Pirjo Yli-Maunula haluaa tuoda yleisölle elämää järisyttäviä kokemuksia.

Pirjo Yli-Maunula © Janne-Pekka Manninen

Rahasto halusi tänä vuonna palkita henkilöitä tai yhteisöjä taiteen ja kulttuurin saralta. Oulussa toimivan Flow Productionsin taiteellista johtajaa Pirjo Yli-Maunulaa kiitetään tinkimättömästä, jo vuosikymmenten ajan kestäneestä työstä esittävän taiteen alalla.

Toinen palkittu on Lapin kamariorkesterin taiteellisena johtajana Rovaniemellä toimiva kapellimestari, viulisti John Storgårds.

”Molemmat palkinnonsaajat ovat tehneet pitkäjänteistä ja tinkimätöntä työtä pohjoisessa Suomessa. He ovat oman merkittävän luovan työnsä lisäksi nostaneet esille muita pohjoisia taiteilijoita ja luoneet organisaatioita ja rakenteita, jotka mahdollistavat toisaalta esittävän taiteen tekemisen nyt ja tulevaisuudessa, ja toisaalta taiteen tuomisen lähemmäksi ihmisiä suurella alueella. Kaitera-palkinto annetaan heille tästä suurenmoisesta työstä,” Pentti Kaiteran rahaston hallituksen puheenjohtaja Katri Ervamaa sanoo.

Miten voin tuoda tänne jotain sellaista, mitä yleisö ei edes osaa toivoa?

Pirjo Yli-Maunula tunnetaan monitaiteellisesta tuotannostaan. Hän on tuonut Ouluun tanssin lisäksi myös nykysirkusta sekä immersiivisiä esityksiä. Alueellisesti hyvin tunnettu Yli-Maunula ja Flow Productions nauttivat myös kansallista ja kansainvälistä arvostusta.

”Flow Productionsin taiteellisena johtajana olen pyrkinyt haastamaan yleisöä kokemaan taidetta uudella tavalla ja löytämään uusia asioita. Usein kun puhutaan kulttuurin kehittämisestä, lähdetään miettimään sitä, mitä yleisö toivoo. Itse ajattelen toisin päin. Miten voin tuoda tänne jotain sellaista, mitä yleisö ei edes osaa toivoa?” Yli-Maunula kuvailee.

”Suurimmat innovaatiot kulttuurin alalla tapahtuvat, kun ihmiset hämmästyvät, että ai, tällaistakin on olemassa! Myös itselleni sellaiset taidekokemukset ovat olleet valtavan suuria hetkiä”, hän kiteyttää.

Pentti Kaiteran rahasto myöntää tunnustuspalkintonsa kahden vuoden välein. Tänä vuonna kumpikin palkittu sai 10 000 euroa. Joka toisella kerralla palkitsemisvuorossa on Oulun yliopiston tutkija tai tutkimusryhmä, jolloin palkinto annetaan merkittävästä tutkimustyöstä.