Pohjoismaiden suurin nykytanssitapahtuma Reykjavikissa joulukuussa

UUTISET JA TIEDOTTEET
1.11.2018

Ice Hot Nordic Dance Platform, pohjoismaisen tanssin katselmus, järjestetään Islannissa 12.–16.12.2018. Mukana on kahdeksan suomalaista tanssiryhmää tai -taiteilijaa.

Ice Hot Nordic Dance Platform on joka toinen vuosi järjestettävä pohjoismaisen tanssin promootiotapahtuma. Se on järjestetty jo neljä kertaa aikaisemmin: Tukholmassa 2010, Helsingissä 2012, Oslossa 2014 ja Kööpenhaminassa 2016. Jokaisessa tapahtumassa on esitetty nykytanssia kaikista Pohjoismaista.

Nyt tätä Pohjoismaiden suurinta nykytanssitapahtumaa isännöi Reykjavík.

Reykjavíkin katselmuksen ohjelmassa on 39 tanssituotantoa tai -esittelyä neljän päivän aikana. Kaksikymmentä teosta esitetään näyttämöillä ja muissa tiloissa eri puolilla kaupunkia ja 19 teosesittelyä järjestetään MORE, MORE, MORE -sarjassa. ”New Artistic Ideas” on tapahtumassa uusi konsepti, jossa taiteilijat esittelevät taiteellisia ideoitaan.

Mukaan valituilla tanssitaiteilijoilla on kaikilla vahva taiteellinen ääni, joka erottautuu omintakeisuudellaan. Moniulotteisessa ohjelmistossa on lapsille ja nuorille suunnattuja tai heidän kanssaan tehtyjä teoksia, paikkasidonnaisia teoksia sisä- ja ulkotiloissa sekä monenlaisia näyttämöteoksia, jotka vetovavat kehoon, mieleen ja sydämeen.

Mukana on paljon nuoria tekijöitä kaikista Pohjoismaista – vahvoja, rohkeita näkemyksiä, feminismiä, intoa ja rosoa. 39 tanssiryhmää tai -taiteilijaa valittiin avoimen haun perusteella, johon tuli ennätysmäärä 355 hakemusta.

Koko Reykjavíkin kaupunki ja kaikki suurimmat teatterit ja muut tilat ovat Ice Hotin näyttämönä. Teoksia nähdään myös museosaleissa ja ulkona rantakadulla, ja tapahtumassa järjestetään myös lähes parikymmentä työpajaa ja seminaaria. Lisäksi osallistujille järjestetään 11.-12.12. ennakkoretki Jules Vernen Matka maan keskipisteeseen -kirjastakin tunnetulle Snæfellsjökull-tulivuorelle, jossa sijaitsee jäätikkö.

Reykjavíkiin odotetaan yli 350 kansainvälistä presentteriä, festivaalijärjestäjää, agenttia ja muuta tanssin parissa toimivaa ammattilaista. Tapahtumassa esiintyy yli 110 pohjoismaista taiteilijaa.

Tarkoituksena on edistää tanssialan kansainvälistymistä ja vientiä luomalla olosuhteet, joissa voi syntyä hedelmällistä dialogia taiteilijoiden ja ohjelmistoa valitsevien välille, ja joissa verkostoidutaan ja kehitetään kansainvälisiä suhteita ja ymmärrystä. Aikaisempien Ice Hot -katselmusten myötä taiteilijoiden kansainväliset työmahdollisuudet ovat selvästi lisääntyneet ja monia esityksiä on kutsuttu vierailuille eri puolille maailmaa. Ice Hotin ansiosta Pohjoismaiden tanssi on saanut maailmanlaajuista huomiota.

Ice Hot -katselmuksissa on aikaisemmin nähty mm. Carl Knifin (2016), Ima Iduozeen (2014), Elina Pirisen (2012 ja 2016), Susanna Leinosen (2014), Maija Hirvasen (2012) ja Jarkko Partasen (2014, yhdessä Anna-Maria Häkkisen kanssa) teoksia, jotka ovat sen jälkeen kiertäneet useilla kansainvälisillä festivaaleilla.

Ice Hot Reykjavikissä 2018 esiintyvät suomalaiset:

  • Maija Hirvanen: Art and Love
  • Kekäläinen & Company: Hafed Collage of differences and fragility
  • Wauhaus: Flashdance
  • Valtteri Raekallio: Oneiron

sekä More More More -sessioissa:

  • Sonya Lindfors
  • Elina Pirinen
  • Susanna Leinonen Company
  • TaikaBox, Oulu

ICE HOT -partnerit ovat johtavia tanssialan asiantuntijoita Pohjoismaista: Dansens Hus Oslo (Norja), Performing Arts Iceland, Dansens Hus Stockholm (Ruotsi), Dansehallerne (Tanska) ja Tanssin tiedotuskeskus (Suomi).