Pori Dance Companylle Suomi-palkinto – ryhmän järjestämällä Tanssikuu-festivaalilla jopa kolme kotimaista kantaesitystä

UUTISET JA TIEDOTTEET
16.10.2017

Pori Dance Company on palkittu 18.10.2017 opetus- ja kulttuuriministeriön 21 625 euron arvoisella Suomi-palkinnolla. Palkinto myönnetään tunnustuksena merkittävästä taiteellista työstä. Kaikkiaan palkittuja oli yhdeksän.

Companyn taiteellisten johtajien, Mikko Lampisen ja Riku Lehtopolun mukaan tunnustus on suuri kunnia: “Se valaa intoa koko organisaatioon jatkaa toimintamme kehittämistä osana kulttuurikenttää. Haluamme edelleen etsiä uusia tapoja tanssille tulla näkyväksi, tarjota elämyksiä katsojille ja innostaa ihmisiä löytämään liikkeen osaksi jokapäiväistä elämäänsä”, he kertovat sähköpostitse.

Tanssitaiteilija Liisa Nojosen vuonna 1989 perustama ryhmä on luonut monipuolista ja korkeatasoista tanssikulttuuria Satakuntaan jo lähes 20 vuoden ajan. Nykyisin ryhmä toteuttaa 3–4 nykytanssipainotteista kantaesitystä ja tavoittaa noin 10 000 katsojaa vuodessa. Kansainvälisyys on ollut keskeistä ryhmän toiminnassa alusta saakka: ryhmä paitsi esiintyy säännöllisesti maailmalla, tuo myös kansainvälisiä vierailuesityksiä Poriin ja työskentelee tiiviisti kansainvälisten taiteilijoiden kanssa.

Taiteelliset johtajat näkevät ryhmän tulevaisuuden monisuuntaisena: “Haluamme pitää huolta taiteen itsearvoisesta asemasta, vaalia tanssiin liittyvää käsityötaitoa ja olla mukana kehittämässä tanssin uusia muotoja ollen osa yhteiskunnallista ja teknologista kehitystä. Tavoitteenamme on pysyä notkeana, monenlaisiin taiteellisiin sisältöihin taipuvana tiiminä, jonka toiminnassa tärkeitä arvoja ovat yhteistyö ja yhteisöllisyys sekä kiinnostus monitaiteellisia toteutuksia kohtaan.”

Parhaillaan osa ryhmästä esiintyy Unkarissa, josta he palaavat Tanssikuu-festivaalin kantaesitysten pariin.

Tanssikuu-festivaalilla kantaesityksiä ja kansainvälisiä vieraita

Pori Dance Companyn järjestämä Tanssikuu -festivaali valtaa Porin Teatterin uudistetun päänäyttämön 13.–28.11.2017. Luvassa on seitsemän teosta ja jopa kolme kotimaista kantaesitystä.

Yksi festivaalin kantaesitysteoksista on tanssitaiteilija Johanna Nuutisen Pori Dance Companylle luoma duetto Room. Kestävyyden ja irti päästämisen teemoja tutkivan, fyysisesti haastavan koreografian tulkitsevat Meri ja Riikka Tankka.

Johanna Nuutinen: Room. @ Jukka Nuutinen.

Festivaalin muista kotimaisista kantaesityksistä vastaavat Pori Dance Companyn taiteelliset johtajat. Mikko Lampinen jatkaa yhteistyötään muusikko-säveltäjä Kristian Merilahden kanssa teoksella Karkurit. Teoksessa aikaa vastaan kilvoitteleva ja merkityksiä pakeneva parivaljakko syventyy pohtimaan luopumisen ja luomisen loputonta yhteiseloa. Riku Lehtopolku esiintyy puolestaan Suomen Kansallisbaletin solistitanssijan Tuukka Piitulaisen kanssa teoksessaan End Product. Teos on saanut inspiraationsa evoluutiosta, mutaatioista sekä ihmisen puuttumisesta niihin.

Luvassa on myös kansainvälistä nykytanssia. Kostromassa, Venäjällä toimiva nykytanssiryhmä Dialogue Dance tuo Poriin leikin ympärille rakentuvan teoksen Pastime Paradise. Teos sallii unelmoida, olla vapaasti itsensä ja kohdata toisen ilman ennakkoluuloja.

Korealaiselta koreografilta Geon Hyauk Jiniltä nähdään kaksi teosta: Pathless Wood, Lapin koskemattomasta luonnosta inspiroitunut teos neljälle miestanssijalle ja näyttelijä Anastasia Triznalle sekä kauneuden kokemista pohtiva Venus – A Blind Angle.