Postmoderni tanssi Suomessa? -tapahtuma

UUTISET JA TIEDOTTEET
16.11.2016

Koreografi Liisa Pentti juhlii tänä vuonna 30-vuotista taiteilijanuraansa ja järjestää kuuden esityksen ja tapahtuman sarjan joulukuussa Helsingissä.

Koreografi Liisa Pentti juhlii tänä vuonna 30-vuotista taiteilijanuraansa. Juhlavuoden teemana on postmoderni tanssi – tuo hankalasti määritettävä ja laaja käsite, joka on myös vahvasti arvolatautunut. Esitysten, tapahtumien ja keskustelutilaisuuksien kautta luodaan katsaus 1980-luvun tanssivaikuttajiin ja virtauksiin sekä postmodernin tanssin perintöön nykyhetkessä.

Joulukuussa tanssiryhmä Liisa Pentti +Co järjestää Postmoderni tanssi Suomessa? Vol. 2 -tapahtuman Helsingissä. Kulttuurikeskus Stoassa 2.–10.12.  kohtaavat 1980-luvun tanssivaikuttajat Liisa Pentti, Riitta Pasanen-Willberg, Paula Tuovinen, Soile Lahdenperä sekä nuorempien sukupolvien tekijät.

”Kysymysmerkki tapahtuman otsikossa ei ole kirjoitusvirhe”, taiteilijajuhlaansa viettävä Liisa Pentti toteaa. ”Postmoderni tanssi on yhä edelleen, kolmen vuosikymmenen jälkeen monille käsittämätöntä. Haluamme tapahtumakokonaisuuden kautta sekä tuoda esiin 1980-luvun tekijöiden uraauurtavaa työtä että suunnata katse tulevaisuuteen: joko elämme postmodernin jälkeistä aikaa? Miten tanssin historia näkyy tämän päivän tanssiteoksissa?”

Postmoderni tanssi Suomessa? -tapahtuma avaa tanssitaiteen sisältökeskustelun, jossa tarkastellaan 1980-luvun perintöä nykyhetkessä. Tanssi on hetken taidetta, josta ei synny pysyviä objekteja. Tanssin historia elää pitkälti tanssijoissa, kehoissa, teoksissa.

The Sinking of the Titanic (2015) @ Esko Koivisto

The Sinking of the Titanic (2015) @ Esko Koivisto

Tapahtuman ohjelma

Umpikuja
2.12. klo 17, Stoan musiikkisali
Paula Tuovinen esittää luento-demonstraation matkasta kohti postmodernia tanssia Suomessa. Umpikuja (Cul-de-Sac) on Tuovisen sooloteos, jonka ensi-ilta oli 1992.

WDMSNLCA – Why Does My Sister Not Like Contemporary Art?
2.–3.12. klo 19, Stoan musiikkisali
Pienimuotoisessa salonkiesityksessä Liisa Pentti ja Riikka Theresa Innanen pohtivat nykytaiteen olemusta ja asemaa. Mitä (nyky)taide on, onko taiteella laatukriteereitä ja kuka ne omistaa? Minkälainen taide saa maksaa?

LUENTO: Traces of Dushmap in postmodern dance (improvisation)
3.12. klo 15
Hilde Rustad will discuss postmodern dance improvisation as a tradition, and focus on how postmodern dance can be understood in relationship to the work of Marcel Duchamp (1887-1968). Hilde Rustad is a researcher and a freelance dance artist who performs and teaches in Norway and abroad.

Kaksi tapaa kulkea maailmassa
3.12. klo 17, Stoan musiikkisali
Riitta Pasanen-Willbergin koreografian teemoja ovat toisen kohtaaminen ja ihmisen eletty aika. Teoksen kokoava voima ja tunnetila on rakkaus, ja sen esittää tanssija Mari Kortelainen.

Kierto
8.–9.12. klo 17, Stoan musiikkisali
Koreografi Soile Lahdenperä tekee Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tanssin koulutusohjelman ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden kanssa esityksen tämän sukupolven tanssikokemuksista.

The Sinking of the Titanic
8.–9.12. klo 19, Stoan teatterisali
Liisa Pentin suurteos, seitsemän tanssijan esittämä The Sinking of the Titanic ja englantilaisen Gavin Bryarsin samanniminen sävellys perustuvat vuoden 1912 tragediaan, RMS Titanicin uppoamiseen, ja ajan ikuiseen jatkumiseen veden alla. Tanssiteos kantaesitettiin viime vuonna Musiikkitalossa ja nähdään nyt uusintana Stoan teatterisalissa.

Postmoderni-kabaree
10.12. klo 19
Kantaaottavaa laulua, soittoa ja tanssia postmodernissa hengessä. Hirtehistäkin huumoria sisältävä juhlaesitys kokoaa yhteen Liisa Pentin kanssa vuosien varrella työskennelleitä taiteilijoita.