Pyhäjärven Täydenkuun tansseilla nykytanssin konkarit kohtaavat nuoret tekijät

UUTISET JA TIEDOTTEET
29.5.2017

Tunnelmaltaan ainutlaatuisella festivaalilla nähdään tänä vuonna 14 esitystä, runsaasti kursseja ja seminaareja sunnuntaista 23.7. keskiviikkoon 26.7.

Festivaalin intiimi tunnelma, runsas kurssitarjonta ja monenlaiset esitykset luovat hedelmälliset ja epäviralliset puitteet nykytanssin kohtaamiselle keskellä suomalaista kesämaisemaa. Tänä kesänä luvassa on suomalaisen nykytanssin tunnettuja nimiä, Marjo Kuusela, Arja Raatikainen ja Katri Soini, sekä nuoria tekijöitä ja Hyvä elämä -teemaa tukevaa meininkiä.

Festivaalin avaa avajaisgaalassa nähdään Kirsi Törmin ja Jyrki Rytilän teos POST, joka pohtii minkä jäljen 40-vuotinen budon tai 30-vuotinen tanssin harjoittaminen on jättänyt kehoon, mitä taitoa kehot kantavat mukanaan ja mitä sillä voi tehdä tässä ajassa. Lisäksi väläyksiä festivaalin ohjelmistosta (mm. Palmgren, Soini, Mandelin, Pakalén, Gruppen Fyra).

Ensi-iltansa saa festivaalilla kevään 2017 aikana työpajoissa valmistettu Sonja Pakalénin ohjaama tanssiteos Pyhäjärviset, jossa esiintyy eri-ikäisiä ja -taustaisia ihmisiä paikkakunnalta. Sari Palmgrenin ja työryhmän Utopia (empatiasta) on paikkasidonnainen esityssarja yksilöiden tulevaisuuden haaveista ja niiden suhteesta laajempiin yhteiskuntautopioihin.

Arja Raatikainen, Katri Soini: Leikin alku © Uupi Tirronen

Arja Raatikaisen ystävälleen Katri Soinille tekemä Leikin alku kuljettaa tanssin pyörteestä totuuden henkeen.

Marjo Kuuselan tanssiteos Kristina (2016) kertoo Armonlaakson luostariin tulevasta tytöstä 1400-luvun Naantalissa. Teos pohtii yhtä elämän tärkeimmistä peruskysymyksistä: miten pitäisi elää? Elääkö täysillä tätä päivää ja ottaa kaikki mahdollinen irti elämästä tässä ja nyt, vai elääkö tulevaisuutta varten, omaa taivasosuutta ja lasten mahdollisuuksia elää?

Entä miltä näyttää naurettava tanssisoolo heavy-musiikin säestämänä? Haluatko nähdä kolme poliittista käärmettä tanssimassa nykymusiikkiin? Saako tanssijalle huutaa ohjeita kesken kohtauksen? Saa. Ja pitää. Tätä mieltä on Tanssiryhmä Off/Balance, joka tuo koettavaksi esityksen Hutiklubi.

Pitkät piuhat -teoksessa Tanssiryhmä Gruppen Fyra & Antti Lahti osoittavat näyttämöllistä solidaarisuutta kaikille tekniikan vastuuhenkilöille, jotka rauhallisesti lukevat ohjeita, kun muut nostavat kätensä ilmaan ja alkavat käyttäytyä aggressiivisesti.

Lisäksi mm. Noora Oertelin ja Elina Selamon Sillat-teos, joka pohjautuu Jukka Itkosen runoihin ja on syntynyt lasten ja nuorten työpajoissa, Anna Kuparin ja Outi Markkulan Ulkorastilla, Trash Heroes ja Auri Aholan tanssiteos Jotteeh. Festivaalin päättää Kinetic Orchestran koko perheen tanssiesitys Rohkeat. Lue lisää artikkelistamme.

Koko Suomi tanssii -kampajan nykytanssikoreografiaa opetellaan ma 24.7. kirkonkylällä Kylätalon pihalla ja klo 19 iltatorilla sekä tiistana 25.7. klo 15 K-marketin pihalla.

Esitykset ovat Keskuskoululla, kirkossa, Perinnepihassa ja Pohdin talolla, Hotelli Pyhäsalmessa, Kaislarannassa sekä ulkona. Ohjelmassa on myös kaksipäiväinen työhyvinvointi-seminaari. Festivaali järjestetään 23. – 26.7.2017.

Täydenkuun Tanssit -festivaali sai alkunsa 25 vuotta sitten tarpeesta aikaansaada sellainen nykytanssin foorumi, joka mahdollistaisi erilaisia kokeiluja sekä loisi mahdollisuuksia keskusteluun myös yleisön ja esiintyjien välillä. Festivaali sai synnyinpaikakseen Pyhäjärven kaupungin, joka oli ollut vilkas tanssipitäjä jo yli kaksikymmentä vuotta. Vajaan seitsemän tuhannen asukkaan kaupungin erityisen vireä tanssitoiminta tunnetaan ”Pyhäsalmen ihmeenä”.