Rakkautta & Anarkiaa näyttää tanssielokuvia

UUTISET JA TIEDOTTEET
13.9.2016

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla Helsingissä nähdään viisi pitkää tanssielokuvaa tai -dokumenttia sekä tanssiteemainen lyhytelokuvanäytös. Festivaali järjestetään 15.-29.9.2016.

Strike a pose -teeman alle on koottu seuraavat tanssielokuvat:

Katso näytösajat

Tanssin lyhyt oppimäärä

Otsikon alle on koottu neljä lyhytelokuvaa Espanjasta, Pohjoismaista ja Suomesta:

Viktor Kossakovsky: VARICELLA (Norja, Tanska, Ruotsi /// 2016 /// 25 min)
Elokuva sisarusrakkaudesta, sinnikkyydestä ja ennen kaikkea palavasta halusta baletin soolotanssijaksi.

Juanjo Giménez Peña: TIMECODE (Espanja /// 2016 /// 5 min)
Luna ja Diego työskentelevät parkkihallin vartijoina. Diego tekee yövuoroa, Luna päivävuoroa. Elokuva voitti Cannesin elokuvajuhlien lyhytelokuvan kultaisen palmun vuonna 2016.

Marita Liulia: SWAN SONG (Suomi /// 2016 /// 17 min)
Marita Liulian Kuolemantanssi-trilogian toisessa osassa ballerina (Minna Tervamäki) joutuu onnettomuuteen ja näkee elämänsä filminauhana.

Jouka Valkama: SEE | OBEY (Suomi /// 2015 /// 14 min /// Susanna Leinonen Company)
SEE | OBEY -elokuvassa kerrotaan rinnakkain kolme itsenäistä tarinaa, joissa kuvataan inhimillisiä tunteita, arjen tapahtumia ja ristiriitoja fyysisen ilmaisun sekä liikkeen avulla.

RESET (Ranska 2016)

072a7844-860x400

Ohjaaja:  Alban Teurlai,  Thierry Demaizière
Dokumenttielokuva Reset kuvaa Black Swan -elokuvaan balettiosuudet ohjanneen Benjamin Millepied’n työtä Pariisin baletin taiteellisena johtajana. Katsoja pääsee seuraamaan hänen suunnittelemansa tanssin harjoituksia alusta saakka ja kurkistamaan nykybaletin todellisuuteen, jota ei ole väritetty liioittelulla ja draamalla.

BOLSHOI BABYLON (Iso-Britannia 2015)

Ohjaaja: Mark Franchetti,  Nick Read
Kokenut ohjaaja ja kuvaaja Read seuraa Bolšoin vaiheita vuonna 2013, jolloin baletin johtajan Sergei Filinin kimppuun hyökättiin. Kasvoille heitetty happo tuhosi osan kasvoja ja vei näön toisesta silmästä. Hyökkäyksen järjestämisestä syytettiin tähtitanssija Pavel Dmitritšenkoa, joka lopulta myönsi syyllisyytensä. Osa tanssijoista asettui Filinin puolelle, osa puolusti Dmitritšenkoa. Joka tapauksessa show’n oli jatkuttava, ja teatterissa nähtiin edelleen joka ilta maailman parasta balettia.

MR. GAGA (Alankomaat, Israel, Ruotsi, Saksa 2015)

mr-gaga-14-photo-by-gadi-dagon-tabula-rasa-860x400

Ohjaaja:  Tomer Heymann
Natalie Portmaninkin ylistämä Ohad Naharin on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista ja arvostetuimmista nykytanssikoreografeista. Hän on ohjannut ja tanssinut ympäri maailmaa ja saanut niin palkintoja kuin presidentin nuhteetkin. Nyt Tomer Heymanin teos Mr. Gaga tallentaa israelilaismiehen rajun kehollisen liikekielen vihdoin dokumentiksi.

KIKI (Ruotsi, Yhdysvallat 2016)

Ohjaaja:  Sara Jordenö
Madonna teki vogue-tanssityylistä maailmanlaajuisesti tunnetun, mutta sen juuret 1980-luvun mustien ja latinoiden queer-kulttuurissa jäivät pimentoon. Vuoden 1990 dokumentti Paris Is Burning toi esiin näiden upeiden esiintyjien ballroom-skenen. Ruotsalainen Sara Jordenö palaa dokumenttielokuvallaan Kiki skeneen, joka on monin tavoin marginalisoiduille nuorille yhä edelleen tärkeä ja voimauttava.  Kiki palkittiin helmikuussa parhaan queer-dokumentin Teddy-palkinnolla Berlinalen elokuvajuhlilla.

STRIKE A POSE (Alankomaat, Belgia 2016)

Ohjaaja:  Ester Gould,  Reijer Zwaan
Tämä kiertue on syntiä! Madonna on aina osannut aiheuttaa pahennusta vanhoillisissa tahoissa, mutta harvoin yhtä taidokkaasti kuin Blond Ambition -kiertueellaan vuonna 1990. – Express yourself, ole rohkeasti oma itsesi. Viestiään demonstroimaan tähti palkkasi taustatanssijoiksi seitsemän nuorta miestä, joilla oli paitsi tanssitaitoa myös luonnetta ja asennetta.