Riina Hosion koreografia Tsygä osana Kaamospelit 30-vuotisjuhlakonserttia Vantaalla

UUTISET JA TIEDOTTEET
2.10.2020

Vuonna 1990 ensimmäisen kerran järjestetty Vantaan Kansanmusiikkiviikko Kaamospelit täyttää Kulttuuritalo Martinuksen ja Kulttuuritehdas Vernissan tanssilla ja musiikilla 5.-15.11.2020.

Riina Hosio

Riina Hosio ©Maiju Partanen

Kansanmusiikin ja -tanssin juhlaviikko huipentuu Kaamospelit 30 -juhlakonserttiin 7.11., jossa esiintyvät yhtyeiden Frigg ja Progmatics lisäksi Karjalan nuorten Tärsky-ryhmä Hosion teoksella Tsygä. Ryhmän koreografina ja ohjaajana toimiva tanssitaitelija, tanssinopettaja Riina Hosio työskentelee laajasti tanssiperinteen kautta. Hosio ohjaa tapahtumassa myös Tanssiin kutsu! – kansanomaiset soolotanssit -työpajan.

Kaamospelien ohjelmasuunnittelusta vastaava taiteellinen johtaja J-P Piirainen kertoo halunneensa tuoda kansantanssia näkyvämmäksi osaksi tapahtumaa. “Ohjelmasuunnittelussa otin tänä vuonna esille kansanmusiikin ja kansantanssin yhteyden. Halusin tuoda kansantanssia näkyvämmäksi myös kansanmusiikkitapahtumissa ja festivaalilla, sillä mielestäni ne kuuluvat erottamattomasti yhteen.”

Riina Hosion teos Tsygä sai innoituksensa Tärsky-ryhmän tanssijoiden erilaisista taustoista, Stadin kadonneet -yhtyeen musiikista ja halusta tietää enemmän helsinkiläisestä kansanperinteestä.

“Helsinki on ollut ja on edelleen monenlaisten kulttuurien sulatusuuni ja on todella kutkuttavaa seurata tiettyjen tanssien tai tanssityylien eriytyneitä polkuja esimerkiksi Amerikan ja Suomen välillä ja peilata niiden päätepisteitä toisiinsa. Teosprosessin kantavana teemana on ollut vapaus. Tanssien ja siihen liittyvien ilmiöiden leviäminen yli maantieteellisten rajojen ilmentää sitä hyvin”, Hosio kuvailee. Teosprosessin aikana työryhmä perehtyi erilaisista tansseista tehtyihin historiallisiin merkintöihin ja leikittelivät niiden tulkinnoilla.

Kaamospelien ohjelmasta löytyy myös runsaasti yleisölle suunnattuja tilaisuuksia kokeilla kansantanssia. Hosio kannustaakin heittäytymään tanssiin ennakkoluulottomasti. ”Tanssiminen on yksi helpoimmista tavoista tutustua kansanmusiikin ja kansantanssin kenttään. Tanssiminen, toisin kuin soittaminen, ei vaadi omaa soitinta. Monissa tilanteissa yhteisöllinen liikkuminen imaisee mukaansa, jolloin aikaisempia taitoja ei tarvita!”

Tutustu koko ohjelmaan