Ruotsalainen Madeleine Onne nousemassa Kansallisbaletin taiteelliseksi johtajaksi

UUTISET JA TIEDOTTEET
29.9.2017

Onne toimii tällä hetkellä Houstonin balettiakatemian johtajana Yhdysvalloissa, ja on aikaisemmin johtanut mm. Hongkongin balettia.

Madeleine Onne © Mirka Kleemola

Suomen kansallisoopperan hallitus ehdottaa Madeleine Onnea baletin taiteelliseksi johtajaksi. Hallitus kuulee ensin talon henkilöstöryhmiä ja päättää taiteellisen johtajan nimittämisestä 10.10.2017.

Madeleine Onne kiinnitettiin tanssijaksi Tukholman Kuninkaalliseen balettiin vuonna 1978. Vuodesta 1984 alkaen hän toimi ensitanssijana. Tanssijanuransa jälkeen hänet valittiin Kuninkaallisen baletin johtoon vuosiksi 2002–2008.

Johtajana hän tilasi koreografioita Tukholmaan Mats Ekiltä ja esimerkiksi Patrice Bartilta ja muisti lapsia Pär Isbergin ja Karl Dyallin Peppi Pitkätossu -baletilla, kertoo Helsingin Sanomat.

Tukholmasta Onne siirtyi johtamaan Hongkongin balettia viime vuoteen asti, joten johtajakokemusta hänellä on 15 vuoden ajalta.

Oopperan hallitus perustelee ehdokasvalintaansa myös sillä, että Onne on erittäin kiinnostunut klassisen baletin koulutuksesta ja koulutuksen kehittämisestä. Nykyisessä tehtävässään Houstonissa hän johtaa ison balettiryhmän yhteydessä toimivaa balettiakatemiaa.

Uuden johtajan kausi alkaa 1.8.2018 ja on nelivuotinen. Sen jälkeen kautta voidaan jatkaa kolmella vuodella. Kansallisbaletin nykyinen taiteellinen johtaja Kenneth Greve on ollut toimessaan kymmenen vuotta.

Baletin taiteellisen johtajan haku oli julkinen, ja siinä käytettiin myös rekrytointiasiantuntijaa sekä suorahakua. Prosessissa oli mukana lähes 80 henkilöä. Hakijoita oli 16 eri maasta. Hallitus teki ehdokasvalintansa hakijoiden ansioiden, suorittamiensa haastattelujen ja soveltuvuusarviointien perusteella. Lisäksi kärkihakijoista pyydettiin kansainvälisiä referenssejä ja arvioita.