Ruutia! pohtii kestävän kehityksen merkitystä esittävissä taiteissa ja pyyhkii pölyt klassikoista

UUTISET JA TIEDOTTEET
31.8.2021

Acting for Climate: Bark © Cosmin Cirstea

Tanssiteatteri Hurjaruuthin Ruutia!-festivaali järjestetään nyt jo 24. kerran. Vuoden 2020 festivaali peruuntui koronaviruspandemian vuoksi, ja tänä vuonna tapahtuma siirtyi keväältä syksyyn.

Vuosien varrella Ruutia!-festivaalilla ovat vierailleet monet kansainväliset huippuryhmät, kuten ranskalainen Nathalie Pernette, italialainen Compagnia TPO ja ruotsalainen Claire Parsons co. Tänä vuonan ohjelmisto painottuu kotimaisiin tekijöihin.

Öttiäiset nousi ohjelmistoon Hurjaruuthin kesäresidenssistä

Rae Reinvallin ja Rasmus Witikan Öttiäiset tutkii evoluutiota ja hyönteisten elämää scifi-luontodokumentin hengessä sirkuksen keinoin. Luonnon muuttuessa historian saatossa ja tulevaisuudessakin hyönteisetkin joutuvat sopeutumaan selviytyäkseen. Sirkusesityksen pääosassa ovat hyönteismaailman evoluution mestarit puujalkahämähäkki ja tuunaajakuoriainen.

Öttiäiset on Hurjaruuthin taiteilijoille tarjoamasta kesäresidenssistä ohjelmistoon noussut teos ja se palkittiin vuonna 2020 Lastenteatterin ideahautomon Pikku-Itu -palkinnolla.

Kansainvälisen Acting for Climate -ryhmän Bark (NO/SE/FI/DE/DK) vie nykysirkuksen puiden latvoihin. Bark on paikkasidonnainen kävelyteos, joka tuodaan ja luodaan uudelleen paikalliseen metsään kunkin alueen erityislaatuisuuden mukaan. Esitys yhdistää ryhmäakrobatiaa, vertikaalitanssia, fyysistä teatteria ja tanssia äänimaisemiin ja runolliseen tekstiin. Bark käsittelee yhteyttä toisiimme ja luontoon, ilmastonmuutosta ja sosiaalisen muutoksen mahdollisuutta. Kaikki tapahtuu puissa, puiden kanssa ja niiden ympärillä.

Bark esitetään itähelsinkiläisessä metsässä, ja esitysvierailu toteutetaan yhteistyössä Kulttuurikeskus Stoan kanssa.

Ruutia!-festivaalin oheisohjelmistossa järjestetään myös ammattilaisille suunnattu keskustelutilaisuus ja työpaja, joka kutsuu kehittämään ajattelua ja jalostamaan kestävän kehityksen toteutumista näyttämötaiteessa.

Hurjaruuthin klassikkoteos sai uuden ilmeen ja Gallen-Kallelan maalaus muuttui tanssiksi

Tanssiteatteri Hurjaruuthin Arvaa mitä? Arvaa mitä! on interaktiivinen stream-esitys. Katutanssin ja nykytanssin liikekielistä ammentava teos kutsuu vuoropuheluun tanssijoiden ja yleisön välillä – arvoitusten, leikin ja haaveilun kautta. Neljä uuden sukupolven taiteilijaa Selma Kauppinen, Pie Kär, Laura Palanne ja Marika Peura ovat päivittäneet Hurjaruuthin 1980-luvun hittiteoksen Arvaa mitä? nykyaikaan. Uudistettu versio on luotu teatterin 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ja ajankuvaan sopien järjestetään interaktiivisena Zoomissa.

Koreografi Joona Halosen Poika ja varis on osa Hurjaruuthin Pölyt pois klassikoista! -sarjaa ja sai ensi-iltansa vuonna 2020. Kipinä esitykseen on syntynyt Akseli Gallen-Kallelan klassikkomaalauksen pohjalta. Kokemuksellisessa esityksessä lapset pääsevät myös itse astumaan hetkeksi taiteilijan rooliin. Pidetty esitys avaa tilaa mielikuvitukselle ja synnyttää keskustelua myös teatterikokemuksen jälkeen.

Tanssiteatteri Minimin Atlas on absurdin humoristinen katuperformanssi pään pyörälle saattavassa maailmassa, jossa esiintyjät suojautuvat jatkuvaa pyörimistä vastaan avaruuskypärin etsien pehmeää laskeutumisalustaa. Pään painoa kannattava atlasnikama joutuu koville esiintyjien tavoitellessa kehollista tasapainoaan elektronisen musiikin muuttuvassa sykkeessä.