Sanna Silvennoinen sai Sirkuksen lumo -palkinnon

UUTISET JA TIEDOTTEET
27.3.2023

Sirkuksen tiedotuskeskus on myöntänyt Sirkuksen lumo -palkinnon sirkustaiteilija ja -ohjaaja Sanna Silvennoiselle. Yli kaksikymmentä vuotta laajasti sirkuksen parissa työskennellyt Silvennoinen on vaikuttanut merkittävästi suomalaisen nykysirkuksen kehitykseen.

Sanna Silvennoinen ja Sanna Rekola © Sami Hyrynkangas

Sanna Silvennoinen on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi Alankomaissa, Hogeschool voor de Kunsten Modern Theatre Dance -linjalta. Hän on sittemmin aktiivisella ja monipuolisella taiteellisella toiminnallaan esiintyjänä, koreografina ja ohjaajana kehittänyt suomalaista sirkusta yli kahden vuosikymmen ajan. Hän on monipuolinen ohjaaja, joka on työskennellyt sekä suurissa sirkustuotannoissa, kuten Kansallisoopperan CircOperassa, että katuesityksissä ja monenlaisessa siltä väliltä.

Silvennoinen on yksi harvoja naispuolisia nykysirkukseen erikoistuneita ohjaajia. Hänen viimeisimpiä ohjauksiaan ovat svengaava Optimismi (Circo Aereo, 2022) ja riemukas Talvisirkus Vauhti (Hurjaruuth, 2021). Hyvässä kahjo Lion – The Weird and Magical Abracadabra Circus Show, jossa esiintyy Marc Gassot, sai ensi-iltansa 2019 ja Circo Aereon ja Thomas Moncktonin kanssa toteutetut nerokkaat The Pianist ja The Artist ovat saaneet erinomaisen vastaanoton niin eri puolilla Suomea kuin ulkomaankiertueillaan.

Eri taiteenlajien yhdistäminen on ollut tunnusomaista Silvennoisen ohjaamille teoksille. Näyttämöteosten lisäksi hän on ohjannut sarjan sirkuslyhytelokuvia sekä toiminut esiintyjänä lajinaan ilma-akrobatia.

”Silvennoisen ohjaukselliset ratkaisut ovat tuoreita, yllättäviä ja rohkeita. Hänen teostensa rytmi on hienosti rakennettu ja huumori on lämmintä ja vilpitöntä eikä aliarvioi katsojaa. Ohjaajan roolissaan hän malttaa pysyä pois parrasvaloista antaen esiintyvien artistien nousta täyteen loistoonsa”, kirjoittaa palkintoperusteissaan raati, johon kuuluivat toimittajat Nina Jääskeläinen ja Emma Vainio sekä taiteellinen johtaja Pirjo Yli-Maunula (Flow Productions).

”Sanna Silvennoinen on esimerkillään osoittanut, että Suomessakin on mahdollista toimia päätoimisesti sirkusohjaajana. Silvennoinen on työskennellyt niin laajasti ja vaikuttavasti suomalaisen nykysirkuksen kentällä, että suomalainen nykysirkus näyttäisi hyvin erilaiselta ilman hänen arvokasta taiteellista panostaan”, raati jatkaa.

Sirkuksen tiedotuskeskuksen jakama Sirkuksen lumo -palkinto myönnetään tunnustukseksi suomalaisen sirkustaiteen hyväksi tehdystä työstä. Se voidaan myöntää henkilölle, ryhmälle, kantaesitykselle, tapahtumalle tai muulle teolle, joka on edesauttanut sirkustaiteen kehittämistä ja hyvinvointia. Ensimmäinen Sirkuksen Lumo -palkinto jaettiin vuonna 2010.

Vuoden 2022 Sirkuksen lumo -palkinto luovutettiin teatteri-, tanssi- ja sirkusalojen yhteisessä Thalia-juhlassa Q-teatterissa 27.3.2023.