Sibelius tanssii juhlavuotenaan

UUTISET JA TIEDOTTEET
11.2.2015

Kuluva vuosi vietetään Jean Sibeliuksen merkeissä. Myös tanssi rytmittää merkkivuotta, joka juhlistaa 150 vuotta säveltäjän syntymästä.

Sibelius sävelsi tuotteliaan uransa aikana myös runsaasti näyttämömusiikkia. Ainoaksi jäänyt baletti on yksinäytöksinen Scaramouche vuodelta 1913, jonka Sibelius sävelsi samannimiseen traagiseen pantomiimiin.

Sibeliuksen nuorena säveltämä Kullervo-sinfonia saa uuden näyttämötulkinnan koreografi Tero Saarisen käsissä. Saarisen Kullervo-teoksen ensi-ilta on 13.2.2015 Kansallisoopperan päänäyttämöllä. Lavan täyttää satakunta esiintyjää – Kansallisbaletin ja Tero Saarinen Companyn tanssijat sekä kaksi solistia ja 60-henkinen Helsingin filharmoninen mieskuoro. Kullervo televisioidaan ja on nähtävillä Yle Teemalla 27.2.2015.

WHS nykysirkusryhmä ja korealainen nykytanssiryhmä Sungsoo Ahn Pick-up Groupin tekevät teoksen Swan of Tuonela Sibeliuksen Lemminkäissarjaan. Korealaista nykytanssia, suomalaista nykysirkusta ja Sibeliuksen musiikkia yhdistävä teos esitetään Hämeenlinnassa 26.9.–3.10.2015.

Oulun musiikkijuhlilla 11.–12.3.2015 saa ensi-iltansa Petri Kauppisen ja Milla Korjan tanssiteos Janne ja Aino. Teos kertoo nuoren muusikon kasvutarinan kansainväliseksi taiteilijaksi ja säveltäjän rinnalla kulkeneesta vahvasta Ainosta. Sävellyksestä vastaa Ville Ojanen.

Minna Tervamäen ja Kaari Martinin suosittu yhteisteos On a String esitetään Savoy-teatterissa 27.3.2015. Sibeliuksen viulukonserttoa op. 47 lähestytään flamencon ja nykybaletin ilmaisun kautta. Muusikot ovat viulisti Minna Pensola ja pianisti Heini Kärkkäinen.

Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiö koordinoi Sibeliuksen 150-vuotisjuhlan järjestelyjä ja ylläpitää tapahtumakokonaisuuden verkkosivuja.

Lisätietoja Sibelius-juhlavuoden ohjelmasta

Poimintoja Sibelius-juhlavuoden tanssiohjelmistosta:

  • Nukketeatteri Sytkyt luo nukke- ja tanssitarinan Janne – lastensatu Sibeliuksen elämästä. Teos kiertää eri paikkakunnilla 1.2.–30.12.2105. Esiintyjinä ovat nukkenäyttelijä Juha Laukkanen ja tanssija Antti Seppänen.
  • Tampere Filharmonia esittää Sibeliuksen säveltämän Balettikohtauksen (1891) ja tanssi-intermezzon 5.–6.3.2015. Kapellimestarin puikoissa Santtu-Matias Rouvali.
  • Hämeenlinnan Tanssin Tehdas ry järjestää vuotuisen Tanssin Tehdas -festivaalin 3.–8.8. Verkatehtaalla. Tapahtuma esittelee paikallista tanssiosaamista esitysten, työpajojen ja jamien muodossa.
  • Verkatehtaalla järjestetään Sib Dance -tanssikilpailu ja -katselmus 23.–24.5.2015. Tapahtuma kattaa eri tanssilajit ja tanssillisen voimistelun. Kilpailuihin osallistuvat esitykset tulisi luoda Sibeliuksen säveltämään teokseen tai sen osaan. Katselmuksessa musiikkivalinnat ovat auki kaikille musiikinlajeille, mutta esitys tulisi olla Sibeliuksen inspiroima.
  • Hämeen ammattikorkeakoulu järjestää Creative Street Art & Tanssin päivän tapahtuman, 29.4. Verkatehtaalla.
  • Uudenmaan läänintaiteilija Isto Turpeinen avaa tapahtuman Tanssii kirjojen keskellä 2015 – Sibeliuksen hengessä Hämeenlinnan Pääkirjastossa 17.3.2015. Ohjelma on rakennettu hämeenlinnalaisten tanssiharrastajien esityksistä ja käsikirjoittaja Merja Isotalon teksteistä. Pianisti Tuomas Nikkanen soittaa Sibeliuksena.
  • Majatalo Onnelassa, Tuusulassa, järjestetään Salonkitanssiaiset, jossa tanssitaan vanhan ajan tyyliin. Tapahtuma alkaa tanssinopetuksella.
  • Nurmijärven tanssiopisto ja Nurmijärven musiikkiopisto esittävät tanssi- ja musiikkiesityksen Nuori Sibelius! Kokonaisuus on osa Nurmijärven tanssiopiston 30-vuotisjuhlanäytöstä 5.–8.12.2015.