Sivuaskel-festivaali 2022 peruuntuu

UUTISET JA TIEDOTTEET
21.1.2022

Zodiak on päättänyt perua kansainvälisen Sivuaskel-festivaalin vuodelta 2022. Ison kansainvälisen ohjelmiston toteuttaminen osoittautui epävarmassa tilanteessa liian suureksi taloudelliseksi riskiksi.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätökset koskien yleisötilaisuuksia ulottuvat tällä hetkellä tammikuun loppuun saakka. Hallituksen tiistaina 18.1. tekemät linjaukset sekä edelleen kasvussa olevat päivittäiset koronaluvut ennakoivat kuitenkin sitä, että rajoituksia jatketaan vähintään helmikuun puoleen väliin saakka. Festivaalin oli tarkoitus alkaa 12. helmikuuta.

Jos rajoitukset sallivat, Johanna Nuutisen OPIA nähdään Zodiakin näyttämöllä helmikuussa © Kai Kuusisto

Jos rajoitukset sallivat, Johanna Nuutisen OPIA nähdään Zodiakin näyttämöllä helmikuussa © Kai Kuusisto

Zodiakin toiminnanjohtaja Ari Tenhula toteaa, että tässä tilanteessa ison kansainvälisen ohjelmiston toteuttaminen peläten koko ajan mahdollisia rajoitustoimia on liian suuri taloudellinen riski. ”Teatterit ja tapahtumat eivät voi toimia muutamien päivien varoitusajalla, ja kansainvälisiin vierailuihin liittyvät sopimusehdot tekevät riskeistä huomattavia. Näin ollen päädyimme tähän kipeään ratkaisuun”, Tenhula toteaa.

”Kahden vuoden poikkeustilan jälkeen festivaalin peruuntuminen loppumetreillä tuntuu erityisen surulliselta. Kyseessä olisi lisäksi ollut järjestyksessä 20. festivaali, ja iso osa festivaalin ohjelmistosta oli tarkoitus tarjota yleisölle uudessa Tanssin talossa ensimmäisinä julkisina esityksinä. Juhlat jäävät nyt toteutumatta”, sanoo Zodiakin taiteellinen johtaja Harri Kuorelahti.

”Tämä harmittaa paitsi yleisön, myös ohjelmassa olleiden upeiden taiteilijoiden puolesta. Monet heistä olivat tulossa ensimmäistä kertaa Suomeen ja odottivat kovasti kohtaamista helsinkiläisen yleisön kanssa”, Kuorelahti jatkaa.

Festivaalin ohjelmistoon kuuluneen Johanna Nuutisen OPIAn osalta odotetaan vielä helmikuuta koskevia viranomaispäätöksiä. Toiveena on, että teoksesta olisi mahdollista toteuttaa kaksi esitystä.

OPIA sai ensi-iltansa Zodiakin ohjelmistossa viime keväänä digitaalisena versiona. Alun perin teoksen oli tarkoitus olla osa Zodiakin kevään 2020 kantaesitysohjelmistoa. Mikäli koronarajoitukset sallivat, OPIA esitetään 17. ja 18. helmikuuta Zodiakin omalla näyttämöllä.

Festivaalilla oli tarkoitus nähdä myös ensi-illassa Zodiakin osatuotantona koreografi Maija Hirvasen uusi ryhmäteos Mesh. Sen ensi-ilta siirtyy elokuun alkuun ja Berliiniin, jossa se nähdään teoksen toisen yhteistuottajan Tanz im August -festivaalin ohjelmistossa.

Zodiak on tarkemmin yhteydessä kaikkiin lipun ostaneisiin viikolla 4.

Sivuaskel / Side Step Festival on Zodiakin kerran vuodessa järjestettävä kansainvälinen nykytanssifestivaali. Seuraava Sivuaskel järjestetään helmikuussa 2023.