Sivuaskel-festivaali haastaa pohtimaan käsityksiä sukupuolesta, seksuaalisuudesta ja identiteetistä

UUTISET JA TIEDOTTEET
Anni Leino, 9.1.2019

Mitä tapahtuu seksuaalisen väkivallan uhriksi joutumisen jälkeen? Miten määritellään naisen näkökulma, female gaze, elokuvassa? Mikä voisi olla tämän päivän radikaalia, rajoja ylittävää seksuaalisuutta?

Simone Aughterlonyn ja Hahn Rowen teos Biofiction avaa vuoden 2019 Sivuaskel-festivaalin ©Jorge Léon

Vuoden 2019 Sivuaskel-festivaalin ohjelmatarjonta levittäytyy 1.-9. helmikuuta Kaapelitehtaan Zodiak Stagelle, Valssaamoon ja niitä yhdistävään Ägräs Distilleryn isännöimään aulabaariin. Lisäksi esityksiä nähdään Itäkeskuksen Stoassa.

“Ohjelmiston teoksissa korostuu yksilön rohkeus ja oikeus purkaa ja rakentaa, ja toisaalta tarjota vaihtoehtoja erilaisille kulttuurisiin sopimuksiin perustuville ajattelumalleille ja vallankäytön tavoille. Näissä teoksissa yksilö on esillä samaan aikaan hauraana ja paljaana, mutta myös vahvana taistelijana ja selviytyjänä”, kuvailevat festivaaliohjelmiston kuratoineet, festivaalin taiteellinen vastaava ja Zodiakin taiteellinen johtaja Harri Kuorelahti ja festivaalin taiteellinen neuvonantaja, tanssitaiteilija Pia Lindy.

Vuoden 2019 festivaalin teokset paikantuvat erilaisten kulttuurien, historioiden, sukupuolien, seksuaalisuuden representaatioiden, julkisen ja yksityisen äärille ja väleihin. Kansainvälisen festivaalin taiteilijavieraina nähdään Mette Ingvartsen, Simone Aughterlony & Hahn Rowe, JULI/JON (Juli Apponen ja Jon R. Skulberg), Samira Elagoz ja Sorour Darabi. Festivaalin avaa Stoassa nähtävä Simone Aughterlonyn ja Hahn Rowen Biofiction.

Sivuaskel tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä parhaan nuoren koreografin Prix Jardin d’Europe-palkinnolla (2017) ja nousevana kykynä Total Theatre & Theatre Deli Award -palkinnolla (2018) palkitun, suomalaissyntyisen ja Amsterdamissa työskentelevän Samira Elagozin palkitut teokset, dokumentin Graiglist Allstars ja näyttämöteoksen Cock, Cock… Who’s there?.

Yleisölle avoimet keskustelutilaisuudet syventävät festivaalin teemoja

Avajaisillassa Samira Elagoz ja elokuvantekijä Hannaleena Hauru keskustelevat female gaze -käsitteestä ja sen ilmenemisestä Elagozin dokumentissa Graiglist Allstars.

Pia Lindyn ja Pauliina Kettusen luento pureutuu sukupuolen moninaisuuteen tanssi- ja esitystaiteessa.

Beniamino Borghin NoCore – Reflections esitys ja keskustelutilaisuus kokoaa yleisön eteen joukon eri ikäisiä ja eri kansallisuuksia edustavia miehiä kertomaan henkilökohtaisia tarinoitaan ja jakamaan tunteitaan, joita sovinistinen yhteiskunta jatkuvasti tuomitsee.

Elagoz ja Juli Apponen keskustelevat traumaan liittyvistä kysymyksistä ja traumasta esityksen aiheena lähtökohtanaan molempien henkilökohtaiset, festivaalilla nähtävät, omaelämänkerralliset sooloteokset.

Mette Ingvartsenin jakaa luennolla ajatuksiaan seksuaalisuudesta, mielihyvästä, esityksestä, taloudesta ja näiden välisistä mahdollisista suhteista.

Festivaalin päättää keskustelutilaisuus, jossa ohjelmistossa nähtyä ja kuultua reflektoivat joukko Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun opiskelijoita tanssijantaiteen ja koreografian maisteriohjelmista: Tero Hytönen, Pietari Kärki, Riikka Laurilehto, Karoliina Loimaala ja Marika Peura.