Sonya Lindforsille valtion tiedonjulkistamispalkinto

UUTISET JA TIEDOTTEET
13.9.2022

Taitelija, koreografi Sonya Lindfors sai tunnustuksen monialaisesta tiedonjulkistamisesta yhteisöllisen taiteen keinoin. Hän on käsitellyt puhuttelevasti aiheita, jotka suomalaisessa julkisessa keskustelussa on usein ohitettu.

Sonya Lindfors © Janne Mikkilä

Vuosittaiset tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot on jaettu. Yksi palkinnon saajista on taiteilija, koreografi, TaM Sonya Lindfors.

Palkintoperusteluissa todetaan, että Lindfors on tehnyt jo vuosia vaikuttavaa ja vastuullista tiedonjulkistamistyötä monialaisten taideprojektiensa avulla. Hän on toiminut tanssijana, koreografina ja kouluttajana sekä taideyhteisö UrbanApan taiteellisena johtajana.

Sonya Lindfors on luonut yhteisöllisiä tiedonjulkistamisen käytäntöjä erilaisten taide-, tiede- ja kansalaisyhteisöjen kanssa sekä käsitellyt puhuttelevasti aiheita, jotka suomalaisessa julkisessa keskustelussa on usein ohitettu. Samalla hän on raivannut tilaa tiedonjulkistamisen kentällä erilaisille vähemmistöille ja marginalisoiduille ryhmille sekä tehnyt näkyväksi tiedonjulkistamisen vallitsevia valta-asetelmia, kuten valkoisuuden dominanssin.

Mustuus ja rasismi, tasa-arvo, kulttuuriset representaatiot sekä kolonialismin perintö

Lindforsin johtamien tanssitaideprojektien aiheita ovat olleet erityisesti mustuus ja rasismi, tasa-arvo, kulttuuriset representaatiot sekä kolonialismin perintö. Hän on herättänyt keskustelua moninaisuuden tunnistamisen ja inklusiivisuuden tärkeydestä sekä ruumiillisuudesta yhtenä asioiden kokemisen, tutkimisen ja kertomisen välineenä.

Lindforsin toimintaa tiedonjulkistamisessa luonnehtivat yhteisöllisyys ja osallisuus, erilaisten hierarkioiden purkaminen sekä uusien toimintatapojen, toiminnan paikkojen ja kaikille parempien tulevaisuuksien etsiminen.

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon saivat myös kirjailija Anniina Ljokkoi, kirjailija, väitöskirjatutkija Liisa Kaski, valokuvaaja Tuuli Mathisen, toimittaja Tommi Nieminen, psykologi Julia Pöyhönen, psykologi Heidi Livingston, taiteilija Linnea Bellamine, näyttelijä-ohjaajat Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama, dramaturgi Eva Buchwald, ohjaaja Linda Wallgren, kuvataiteilija Riina Tanskanen, teoreettisen fysiikan dosentti, kosmologian tutkija Tommi Tenkanen, tutkimusprofessori Antto Vihma sekä dokumentaristi Suvi West.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot merkittävästä ajankohtaisesta tai esimerkillisestä ja pitkäjänteisestä tiedonjulkistamistyöstä.