Stereotyyppisiä naisrooleja purkava tanssielokuva Second Illusion palkittiin Australiassa

UUTISET JA TIEDOTTEET
Anni Leino, 7.2.2019

Käsikirjoittaja, ohjaaja Katariina Rädyn ja tanssitaiteilija Mia Jaatisen ohjaama tanssielokuva Second Illusion (2019) palkittiin parhaan lyhytelokuvan palkinnolla Changing Face International Film Festivalin Best Experimental Short -sarjassa tammikuussa 2019. Tanssielokuvassa kolme naista etsii tietään ulos stereotyyppisistä naisrooleista.

Sanni Kriikku, Hanna Ollikainen ja Maria Autio esiintyvät tanssielokuvassa Second Illusion

“Minua on pitkään vaivannut ajatus siitä, että esittävässä taiteessa monimuotoiset ja ristiriitaiset hahmot ovat useammin miehiä ja naisten roolit pieniä ja kapeita. Toivomme, että elokuva herättää keskustelua representaatiosta, millaista naiskuvaa taiteessa esitetään ja millaisia odotuksia sukupuoleen kohdistuu”, kuvailee Katariina Räty.

Mia Jaatiselle ilmiö oli tuttu tanssin kentältä. “Kärjistetysti miestanssijoiden liike voi olla fyysistä, rajua ja rumaa, kun taas naisten tulee esittää eteeristä ja hentoa – tai korkeintaan rimpuilevaa sekopäätä”, sanoo Jaatinen. “Halusin lähteä pohtimaan, kuinka näitä rooleja voitaisiin lähteä nyrjäyttämään.”

Second Illusion syntyi Ilman valmista käsikirjoitusta, improvisoiden ja yhdessä tutkien. Elokuvassa esiintyvät tanssijat, Maria Autio, Sanni Kriikku ja Hanna Ollikainen toivat elokuvaan oman kokemuksensa.

“Uskon taiteentekijänä vahvasti yhteistoiminnallisiin menetelmiin. Liikkeen kanssa työskentelyssä kiehtoo tietynlainen syvyys ja metaforallisuus, se miten yhdestä sanasta voi löytyä liikkeen kautta niin monia tasoja”, Räty kuvailee.

Second Illusion on toinen Rädyn ja Jaatisen yhteinen tanssielokuvaprojekti. Ensimmäinen lyhyt tanssielokuva, parisuhdetta käsittelevä Blind (2017), on kiertänyt elokuvafestivaaleilla ympäri maailmaa. Second Illusion nähdään seuraavan kerran Mérida Film Festivalilla, Meksikossa. Suomessa elokuva saa ensi-iltansa Omatuntoklubilla, Helsingissä 16.2.