Suitsutusta suomalaiselle tanssitaiteelle ja fyysiselle teatterille Edinburghin Fringe -festivaalilla

UUTISET JA TIEDOTTEET
6.8.2019

Edinburghin Festival Fringe on kuukauden kestävä valtava kansainvälinen esittävän taiteen festivaali, jonka ohjelmassa on tuhansia tapahtumia laidasta laitaan. Mukana on myös Alpo Aaltokoski Companyn Ali & Alpo sekä Reetta Honkakoski Companyn Pulpetti.

Alpo Aaltokoski esittää Ali & Alpo -teostaan Edinburgh Fringe -festivaalilla 6.–25.8. 2019. Teoksessa tanssija-koreografi Aaltokoski tanssii riisutulla näyttämöllä yksin duettoa ystävänsä, irakilaisen ud-luuttutaituri Ali Alawadin videokuvan kanssa. Alunperin Alawadin piti myös nousta näyttämölle, mutta turvapaikkapolitiikka puuttui peliin. Ali & Alpo esitetään yhteensä 18 kertaa Edinburghin Summerhallissa.

Ali & Alpo on saanut lukuisia kiittäviä arvioita ja suosituksia Edinburghissa: poikkeuksellisen hienoja taiteilijoita ja tärkeää aihetta on nostettu esiin. ”An exquisite duet of Finnish contemporary dance and Iraqi music,” kirjoittaa Lucy Ribchester The List’issä.

Pulpetti

Reetta Honkakoski Company: Pulpetti. © Jonathan Rankle

Reetta Honkakoski Companyn fyysistä ja koreografista Pulpettia (engl. The Desk) on suitsutettu monessa mediassa. Sitä on kuvattu taiturimaiseksi sanattomaksi tarinankerronnaksi.

Balletic masterwork. A very memorable Fringe highlight. Highly recommended. – Claire Sawers The List.

EdFringessä nähdään muitakin esityksiä Suomesta: Tove Appelgrenin kirjoittama one-woman show Honey, jonka tulkitsee skotlantilainen näyttelijä Sarah McCardie sekä Essi Rossin, Julia Rosa Peerin ja Sarah Kiven Ejaculation, joka tutkii kokemuksia naisten seksuaalisuudesta.

Esitykset ovat osa From Start to Finnish -katselmusta, joka on vienyt suomalaisia esittäviä taiteita Edinburgh Festival Fringeen jo useana vuonna.

EdFringessä esiintyy myös Kallo CollectiveThom Monckton, joka esittää festivaalilla teostaan Only Bones 1.0, sekä Race Horse Company, joka vie Edinburghiin kansainvälisen menestysteoksensa Super Sundayn.

– Artikkelia on muokattu 13.8.2019: Tekstiin on lisätty otteita kritiikeistä. –