Suomalaistaiteilijat muuntavat uralilaiset legendat nykytanssiksi Jekaterinburgissa

UUTISET JA TIEDOTTEET
19.8.2016

Bažov-festivaali tilasi teokset kolmelta suomalaiselta koreografilta. Lopputuloksena on tanssiteos näyttelytilaan, tanssilyhytelokuva ja ulkoilmateos.

Koreografit Kimmo Alakunnas, Ismo-Pekka Heikinheimo ja Mikko Hyvönen on valittu Jekaterinburgin kansalliseen nykytaiteen keskukseen työskentelemään paikallisten tanssijoiden kanssa. Lopputuloksena on tanssiteos näyttelytilaan, tanssilyhytelokuva ja paikkasidonnainen ulkoilmateos.

Kaikkien teosten lähtökohtana on uralilaisen kirjailijan Pavel Bažovin (1878–1950) kansanperinteeseen ja uralilaisiin tarinoihin perustuva rikas maailma. Kirjailijan tapa kertoa luonnosta ja mytologisista hahmoista on innoittanut monien alojen taiteilijoita, nyt myös nykytanssijoita ja -koreografeja.

Suomalaiskoreografien teokset saavat ensi-iltansa Bažov-festivaalilla Jekaterinburgin Nykytaidekeskuksessa (National Center for Contemporary Arts) lauantaina 20.8. klo 17.00 alkaen.

Ural branch of NCCA (National Centre for Contemporary Art). ©Ismo-Pekka Heikinheimo

Ural branch of NCCA (National Centre for Contemporary Art). ©Ismo-Pekka Heikinheimo

Ismo-Pekka Heikinheimo on työstänyt teosta paikallisten säveltäjän, seitsemän tanssijan ja kolmen muusikon kanssa vajaan parin viikon ajan. Taidemuseoon syntyy ”orkestroitu improvisaatio”, jonka musiikin on säveltänyt jo nimekäs Dimitri Remezov. Kimmo Alakunnas tekee uralilaisten tanssitaiteilijoiden kanssa Bažovin tarinoiden inspiroiman lyhytelokuvan, joka esitetään tanssiteoksen jälkeen isolla kankaalla taidemuseon ulkonäyttelytilassa. Illan päättää Mikko Hyvösen ja paikallisten taiteilijoiden paikkasidonnainen teos taidemuseon puistossa.

Bažov Fest järjestetään nyt ensimmäistä kertaa kirjailijan ensimmäisen satukokoelman julkaisun 80-vuotispäivän johdosta.  Festivaalin tarkoitus on Bažovin satujen ja Uralin mytologian uusi tulkinta ja niiden yhdistäminen nykytaiteeseen.

Suomalaiskoreografien ja Jekaterinburgin kansallisen nykytaiteen keskuksen välinen yhteistyö on osa Tanssin tiedotuskeskuksen Venäjä-ohjelmaa, jonka tarkoituksena on vilkastuttaa tanssiryhmien ja taiteilijoiden sekä organisaatioiden yhteistyötä maiden välillä.

Lue lisää www.danceinfo.fi
sekä www.finrusdance.com