Suomessa pitkään työskennellyt Javier Torres López ehdolla Kansallisbaletin johtajaksi

UUTISET JA TIEDOTTEET
7.10.2021

Suomen kansallisoopperan ja -baletin hallitus esittää baletin taiteelliseksi johtajaksi suomalais-meksikolaista Javier Torresia. Hallitus päättää taiteellisen johtajan nimittämisestä henkilöstöryhmiä kuultuaan torstaina 21.10.2021.

Javier Torres © Heikki Tuuli

Javier Torresilla on vahva klassisen baletin ja nykytanssin tuntemus. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus koreografina ja opettajana lukuisissa nimekkäissä balettiryhmissä ja oppilaitoksissa. Torres on myös kysytty luennoitsija.

Suomessa Torres on työskennellyt jo vuodesta 1989, ensin Jorma Uotisen johtamassa Helsinki Dance Companyssa. Kansallisbaletin riveissä hän tanssi 1991–2008 ja tuntee siksi organisaation ja sen toimintatavat hyvin. Kansallisbaletin ohjelmistossa on viimeksi tänä syksynä nähty Torresin koreografia, yleisön rakastama Prinsessa Ruusunen.

Jos Javier Torres nimitetään, sopimus on määräaikainen 31.7.2026 asti (neljä vuotta) ja sisältää kolmen vuoden lisäoption. Kansallisbaletin nykyisen taiteellisen johtajan Madeleine Onnen kausi päättyy 31.7.2022.

Baletin taiteellisen johtajan haku oli julkinen, ja siinä käytettiin myös rekrytointiasiantuntijaa sekä suorahakua. Lisäksi mukana oli kansainvälinen asiantuntijaraati. Hallitus teki ehdokasvalintansa hakijoiden ansioiden, haastattelujen, ennakkotehtävien ja soveltuvuusarviointien perusteella. Prosessissa oli mukana 45 henkilöä. Hakijoita oli 15 eri maasta.