Suomi-palkintoja tanssin ja tanssielokuvan tekijöille

UUTISET JA TIEDOTTEET
11.12.2019

Tänä vuonna palkittiin erityisesti eri taiteen muotoja yhdistäviä ja rajapintojen yli liikkuvia taiteilijoita, ryhmiä ja yhteisöjä. 2019 Suomi-palkinnon saajia oli yhdeksän, ja heistä moni on työskennellyt myös tanssin parissa.

Raekallio Corp. palkittiin Suomi-palkinnolla 2019. Kuvassa vas. Eero Vesterinen, Valtteri Raekallio, Jukka Huitila, Mirva Mäkinen, Annamari Keskinen

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen on palkinnut yhdeksän taiteilijaa ja yhteisöä Suomi-palkinnoilla. Tämän vuoden Suomi-palkinnot saivat mm. tanssiryhmä Raekallio Corp., valokuva- ja videotaiteilija, elokuvaohjaaja Marja Helander (mm. tanssielokuva Eatnanvuloš – Maan sisällä linnut) sekä sirkustaiteilija, koreografi Ilona Jäntti.

Kukin palkittu saa 21 625 euroa. Suomi-palkintoa on jaettu vuodesta 1993 alkaen ja ne myönnetään Veikkauksen tuotosta. Tiede- ja kulttuuriministeri päättää Suomi-palkinnoista ja tässä tehtävässä häntä avustaa Suomi-palkintoraati.

”Tänä vuonna Suomi-palkinnoilla on haluttu kunnioittaa sekä merkittävän uran tehneitä taiteen ja kulttuurin ammattilaisia että nuoremman polven edelläkävijöitä. Suomi-palkinnon tänä vuonna saavat yksilöt, ryhmät ja kulttuuriorganisaatiot muodostavat mielestäni hyvin rikkaan näkymän suomalaiseen taiteeseen ja kulttuuriin”, sanoi ministeri Hanna Kosonen.

Kososen mukaan kaikille palkituille on tunnusomaista vahva läsnäolo sekä ympäristöjen syvällinen ymmärtäminen. ”Pidän työssänne tavattoman arvokkaana eri taiteen muotojen yhdistämistä ja rajapintojen yli liikkumista sekä vuorovaikutteista suhdetta yleisöihin.”

Näin ministeri ja palkintoraati perustelivat palkintoja:

Tanssiryhmä Raekallio Corp.:

Raekallio Corp. on koreografi, ohjaaja Valtteri Raekallion teosten tuotantoon ja esittämiseen keskittyvä tanssiryhmä. Raekallio Corp.:in vaikuttavat immersiiviset tuotannot ruokkivat kokijan kaikkia aisteja ja niillä on kyky usein myös johdatella luontevalla ja kiinnostavalla tavalla yleisönsä passiivisesta katsojan roolista toimijaksi.

Eri taiteenalojen ilmaisut yhdistyvät tuotannoissa uraauurtavalla tavalla, samoin kuin tilat ja ilmaisu: teokset vievät kokijat mm. nykytanssin, kirjallisuuden, installaation ja musiikin keinoin mentaalisten uusien tilojen lisäksi ennakkoluulottomasti uusiin, ennen näkemättömiin fyysisiin tiloihin linja-autoista tyhjiin sairaaloihin, yksityisasunnoista maanalaisiin tunneleihin.  Ryhmän teokset ovat taiteellisesti ja tuotannollisesti kansainvälistä, tinkimätöntä tasoa.

Sirkustaiteilija, koreografi Ilona Jäntti:

Sirkustaiteilija Ilona Jäntti on suomalaisen sirkuskentän pitkän linjan vaikuttaja ja kansainvälisesti tunnetuimpia tekijöitä. Hänen perustamansa Ilmatila-nykysirkusryhmä yhdistää nykysirkuksen ja ilma-akrobatian kiehtovalla ja uutta luovalla tavalla eri taiteen muotoihin musiikista animaatioon ja nykytanssiin. Useissa Jäntin teoksissa esityspaikalla on erityinen merkitys, ja ne avaavat silmät kokemaan ympäröivän maailman tuoreesti.

Koreografina ja ilma-akrobaattina Jäntti on omaperäinen ja alati uusia yhteistyömuotoja etsivä taiteilija, jonka vahva läsnäolo ja tunnistettava liikekieli vievät nykysirkusta taiteenalana uusiin suuntiin, uusiin paikkoihin ja uusille yleisöille.

Valokuva- ja videotaiteilija, elokuvaohjaaja Marja Helander:

Marja Helander on saamelainen valokuva- ja videotaiteilija, joka tekee tällä hetkellä kansainvälistä uraa myös (lyhyt)elokuvaohjaajana. Hänet tunnetaan myös kansalaisaktivistina, joka ajaa vähemmistöjen ja alkuperäiskansojen asiaa. Pitkän uransa aikana hän on käsitellyt teoksissaan muun muassa identiteettiään suomalaisen ja saamelaisen kulttuurin välissä sekä ihmisen suhdetta ympäristöön.

Helanderin lyhytelokuva Eatnanvuloš – Maan sisällä linnut (2018) on saanut tunnustusta useilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, muun muassa Tampereen elokuvajuhlien Risto Jarva-palkinnon. Tänä vuonna Helander oli kiitellyn ja katsojaennätyksen tehneen Mäntän Kuvataideviikkojen kuraattori, jossa nostettiin esille monikulttuurisuuteen ja ympäristökysymyksiin liittyviä teemoja.

Muita palkinnonsaajia olivat Ruskeat tytöt -media, lavarunokollektiivi Helsinki Poetry Connection, teatterifestivaali Lainsuojattomat, kapellimestari Klaus Mäkelä, muotoilija, työelämäprofessori Pirjo Kääriäinen sekä Amos Rex -ilmiö.