Syyskuinen Tehdasfestivaali Manifesti tarjoaa tanssia, muita esittäviä taiteita ja kuvataidetta

UUTISET JA TIEDOTTEET
14.6.2021

Ohjelmistossa on vierailuesityksiä suomalaisen tanssin ajankohtaisilta kärkinimiltä, Manillan kuvataiteilijoiden näyttely, tanssin mestarikurssi sekä yleisöluentoja ja keskusteluja. Festivaalin aikana voi kokea ennätysmäiset 12 eri esitystä.

Aurinkobaletti: 40 Auringon vuotta käynnistää esitysohjelman

Aurinkobaletti: 40 Auringon vuotta käynnistää festivaalin esitysohjelman

Esitysohjelma saa 9. syyskuuta räjähtävän lähdön Aurinkobaletin 40 auringon vuotta -gaalaillalla, jonka koreografeina toimivat Jorma Uotinen, Marjo Kuusela, Ervi Sirén ja Reijo Kela.

Iltamahengessä jatketaan myös perjantaina, jolloin on vuorossa Sivuun Ensemblen tanssielokuva ja näyttämöllinen tapahtuma. Runollisrealistinen Murros -teoskokonaisuus kommentoi vallankäytön historiaa naisen ruumiin kautta. Teoskokonaisuuteen kuuluva Kylmäketju on verevä tanssielokuva ylisukupolvisesta hiljaisuudesta. Murros-teoksessa elokuvan kolme sukupolvea lihallistuvat näyttämölle.

Fyysinen teos ja elokuva ovat osa Turun yliopiston Juuret-tutkimushanketta. Hanke pureutuu osattomuuden ja osallisuuden ylisukupolvisuuteen taiteen ja tieteen keinoin. Tutkimuksesta vastaava VTT, köyhyystutkija Anna-Maria Isola vierailee Manifestin kantaesityksessä puhujana.

Iiro Näkin teoksessa katsoja valitsee liikkeen massasta omat kiinnekohtansa

Nuoren kotimaisen tanssitaiteen kentän monialaisuutta esittelevä Iiro Näkin koreografia [ frames ] yhdistää perinteistä ja uuden sukupolven tanssitaiteen tekijyyttä hienovireisessä ja hengästyttävässä liikekoreografiassa. Teoksessa katsoja ei koskaan näe kaikkea, vaan joutuu valitsemaan liikkeen massasta omat kiinnekohtansa, valitsemastaan kuvakulmasta lähtien.

Nuoria tekijöitä edustaa myös Samuli Emeryn koreografia Late State, fiktio kahden ihmisenkaltaisen yhteentörmäyksestä, sopeutumisesta ja selviytymisestä vieraalla maaperällä. Se käyskentelee dystooppisen sci-fin sekä abstraktin mimiikan reviireillä.

Maaliskuussa ensi-iltansa ja innostuneen vastaanoton saanut Johanna Nuutisen koreografia OPIA sukeltaa silmät edellä keskelle kysymyksiä, jotka liittyvät katsomiseen, katseen alla olemiseen, sekä siihen, miten muodostamme merkityksiä näkemiemme asioiden välille.

Alpo Aaltokosken teos Suljetut ovet käsittelee muutosta ja luopumista. Alpo Aaltokosken sanoin, jostain luopuminen antaa tilaa uudelle. Teos muodostuu kahdesta itsenäisestä sooloteoksesta, tanssijoina Katja Koukkula ja Jussi Väänänen.

Ohjaaja, koreografi, kuraattori, tanssija ja opettaja Tomi Paasonen tuo Manifestiin kaksi viime vuonna Berliinissä ensi-iltansa saanutta sooloa. Antibody on pandemia-ajan lapsi, tarina siitä, miten joudumme muuttamaan kokonaan käsityksemme maailmasta ja omasta elämäntavastamme. Retrospectum – 5 solos for 5 decades -teoksessa Paasonen antaa 50 vuoden kineettisten ja esteettisten muistojen virrata kehonsa läpi. Teos on paitsi hänen ensimmäinen soolonsa myös ensimmäinen kerta, kun hän tanssii oman koreografiansa.

Mestarikurssin vetää tänä vuonna Alpo Aaltokoski

Koko perheelle tuo mielenkiintoista nähtävää Ilmatila ry:n Muualla, sirkustaiteilijan ja arkkitehdin yhteistyönä syntynyt animaation ja esiintyjän kohtaaminen. Koko perheellä voi kokea myös TEHDAS teatterissa Tomi Kontion lastenkirjaan perustuvan esityksen Koira nimeltään Kissa tapaa kissan. Teos saa ensi-iltansa Manifestissa perjantaina 17.9.

Manifesti tarjoaa myös omakohtaisia tanssin kokemuksia. Jonna Aaltosen teos Matka on kokemiskonsepti, joka koostuu kahdesta osasta: yhdessä koetusta liikkeellisestä hetkestä ja soolotanssiteoksen katsomisesta, sekä näiden kokemusten reflektoinnista kirjoittaen, piirtäen ja yhdessä keskustellen. Turku dansartin kanssa yhteistyössä toteutettavan mestarikurssin vetää tänä vuonna Alpo Aaltokoski.

Lisäksi Manillassa työskentelevät 21 kuvataiteilijaa rakentavat Vanhaan viinatehtaaseen monipuolisen näyttelyn paluun, uudestisyntymisen ja virkoamisen teemoista.

Tehdasfestivaali Manifesti järjestetään 8.-19.9.2021.


Tehdasfestivaali Manifesti on Aurinkobaletin vuonna 1994 perustama kulttuuritapahtuma Manillan idyllisessä tehdaskiinteistössä Aurajoen rannalla Turussa. Alunperin se keskittyi nykytanssiin ja nykysirkukseen. Vuodesta 2002 lähtien tapahtuman on tuottanut Pro Manillasäätiö, ja festivaalin pääyhteistyökumppanina toimii Aurinkobaletti. Mukana tapahtumaa järjestämässä ovat myös Manillan kuvataiteilijat, Läntinen tanssin aluekeskus, TEHDAS Teatteri, Turku dansart ry sekä Aura of Puppets.