Taide- ja kulttuurifestivaaleille korona-avustuksina reilut 2 miljoonaa euroa

UUTISET JA TIEDOTTEET
8.12.2021

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt taide- ja kulttuurifestivaaleille korona-avustuksina yhteensä 2 067 300 euroa. Avustusta sai 22 tapahtumajärjestäjää. Tanssitoimijoista mukana ovat Suomen Sambakoulujen Liitto ry ja Tanssiareena ry, jotka saivat yhteensä 46 500 euroa.

Avustusten tavoitteena on auttaa toimijoita jatkamaan ja kehittämään toimintaansa sekä ylläpitämään työllisyyttä.

Myönnetyt tuet on tarkoitettu vakiintuneeseen ja ammattimaiseen taide- ja kulttuurifestivaalitoimintaan, jonka harjoittaminen on vaikeutunut tai estynyt koronarajoitusten tai suositusten vuoksi 1.6.–31.12.2021 välillä.

Dominique Brun & François Chaignaud: Un Bolero nähtiin Liikkeellä Marraskuussa 2021 -ohjelmistossa © Laurent Paillier

Dominique Brun & François Chaignaud: Un Bolero nähtiin Liikkeellä Marraskuussa 2021 -ohjelmistossa © Laurent Paillier

”Suomessa taide- ja kulttuurifestivaaleja on paljon, ja ne vaikuttavat vahvasti alueiden ja kaupunkien kulttuuriseen ja taloudelliseen menestykseen”, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen. Festivaalit työllistävät taiteilijoita ja muita luovan työn tekijöitä sekä erilaisten palvelujen tarjoajia – sekä suoraan että välillisesti muun muassa matkailun kautta. ”Myönnetyillä avustuksilla tuemme festivaalitoiminnan elpymistä sekä toiminnan kehittämistä.”

”Festivaalit ovat usein alueellisesti hyvin merkittäviä toimijoita, jotka tekevät pieniäkin paikkakuntia tunnetuiksi jopa maailmanlaajuisesti. Usein festivaaleihin liittyy myös vapaaehtoistoimintaa, joka rakentaa yhteisöllisyyttä sekä lisää ihmisten hyvinvointia”, Kurvinen jatkaa.

Mukana kaksi tanssitoimijaa

Joulukuun taide- ja kulttuurifestivaaliavustusten saajien joukossa on kaksi tanssitoimijaa: Suomen Sambakoulujen Liitto ry (40 000 €) ja Tanssiareena ry (6500 €). Tanssiareena ry on Liikkeellä marraskuussa -festivaalin taustaorganisaatio, ja sen jäsenet ovat Esitystaiteen keskus ry, Nuoren Voiman Liitto ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu. Suomen Sambakoulujen liitto järjestää Helsinki Samba Carnaval® -tapahtumaa.

Avustukset kuuluvat kulttuuri-, liikunta- ja tapahtuma-alan koronatukipakettiin, jolla tuetaan alojen elpymistä koronapandemiasta. Tukipaketin aiemmassa haussa ministeriö myönsi festivaaleille yhteensä noin 3,9 miljoonaa euroa alkuvuonna syntyneisiin tukitarpeisiin.