Taike jakoi luoville aloille korona-apurahoja 8,7 miljoonaa

UUTISET JA TIEDOTTEET
17.6.2020

Taiteen edistämiskeskus (Taike) jakoi apurahoja luovien alojen sekä kulttuuri- ja taidealan ammattilaisille, joiden toimeentulo on heikentynyt koronapandemian vuoksi. Rahoituksella ylläpidetään ammattilaisten työskentelyä epidemian aikana sekä varmistetaan toiminnan jatkuminen mahdollisimman joustavasti poikkeustilanteen päätyttyä.

Hakemuksia tuli enemmän kuin yhteenkään Taiken aikaisempaan hakuun: 5 450. Hakemusmäärä oli kaksi kertaa niin suuri kuin Taiken taiteilija-apurahoissa, joita haetaan yleensä eniten. Hakemuksista yli kolmannes oli musiikin alalta.  Hakemuksista 13 prosenttia tuli näyttämötaiteen piiristä. Apurahan sai 2900 hakijaa.

Haku tavoitti monia sellaisia luovien alojen ammattilaisia, jotka eivät yleensä hae Taiken apurahoja. Hakijoista 29 prosenttia oli nuoria, alle 35-vuotiaita. Apurahan saaneista nuoria on 27 prosenttia. Nuorten osuus oli suurin sirkus- ja tanssitaiteessa ja pienin kirjallisuuden alalla. Naisten osuus hakijoista oli 44 prosenttia ja saajista 45 prosenttia.

Määräraha sisältyi eduskunnan 24.4. hyväksymään vuoden 2020 toiseen lisätalousarvioon. Jo huhtikuussa Taike jakoi korona-apurahoja yhteensä 1,6 miljoonaa euroa. Rahoitus tuli tuolloin opetus- ja kulttuuriministeriöltä, säätiöiltä sekä Taiken liikkuvuusapurahoista. Hakemuksia kahteen hakuun tuli yli 9 000, ja rahaa jaettiin yhteensä 10,3 miljoonaa euroa. Näin työllistettiin yli 3 400 luovan alan, kulttuurin tai taiteen ammattilaista.

Lähde: Taike jakoi luoville aloille korona-apurahoja 8,7 miljoonaa (tiedote, 17.6.2020)