Taiteilijaeläke Marjo Hämäläiselle ja Liisa Nojoselle

UUTISET JA TIEDOTTEET
2.4.2017

Taiteen edistämiskeskus Taike on jakanut 61 ylimääräistä taiteilijaeläkettä. Taiteilijaeläkkeitä jaettiin yhteensä 12 eri taiteenalalle. Tanssitaiteen saralla eläke myönnettiin tanssitaiteilija Marjo Hämäläiselle sekä tanssipedagogi ja koreografi Liisa Nojoselle.

Tamperelainen Marjo Hämäläinen on ollut keskeinen vaikuttaja yhteisötanssin saralla lähes 20 vuoden ajan. Hän on ohjannut yhteisötanssiryhmiä ja johtanut ohjaajien koulutuksia Oriveden Opistossa sekä perustanut vuonna 2010 yhteisötanssifestivaalin Tampereelle. Yhteisö tanssii ry:n puheenjohtajana hän toimi 1999–2015. Vuonna 2016 Yhteisötanssii ry nimesi Hämäläisen vuoden yhteisötanssitaiteilijaksi. Hämäläinen on myös toiminut tanssin läänintaiteilijana Hämeen läänissä.

Tanssipedagogi ja koreografi Liisa Nojonen on kasvattanut uusia tanssisukupolvia ja luonut koreografioita jo useamman vuosikymmenen ajan. Nojonen perusti oman tanssikoulunsa Poriin jo vuonna 1979. Koulussa ovat harjoitelleet useat tunnetut tanssitaiteilijat, kuten Tero Saarinen, Riku Lehtopolku ja Mikko Lampinen. Vuonna 1989 Nojonen perusti koulun yhteyteen aktiivisesti maailmallakin esiintyvän ammattilaisryhmä Pori Dance Companyn. Vuonna 2006 Nojoselle myönnettiin Tanssitaiteen valtionpalkinto.

Ylimääräinen taiteilijaeläke myönnetään tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta luovana tai esittävänä taiteilijana. Taike on pyytänyt eläkehakemuksista lausunnon valtion taidetoimikunnilta, jotka ovat arvioineet ja vertailleet hakijoiden taiteellista toimintaa.

Seuraavan kerran eläkkeitä voi hakea Taikesta syyskuussa. Haku koskee vuoden 2018 alusta alkavia eläkkeitä. Eläkkeen saajan tulee olla vähintään 60-vuotias.