Taiteilijan kuuluu saada työstään palkkaa – Taiken Reilun taiteen manifesti kampanjoi reilumman taiteen puolesta

UUTISET JA TIEDOTTEET
1.10.2020

Reilun taiteen Manifesti on Taiteen edistämiskeskuksen valtakunnallinen viestintäkampanja, joka edellyttää taiteen tilaajilta taiteilijoiden reilua kohtelua. Kampanja starttaa maanantaina 5.10. verkossa järjestettävällä reilun taiteen fanfaarilla.

Kampanjan taustalla on Cuporen taiteen ja kulttuurin barometri, johon vastanneista 938 taiteilijasta 73 prosenttia piti palkatonta työtä ongelmana. Tutkimuksesta käy ilmi, että vaikka taiteen ja kulttuurin kulutus kasvaa, taiteilija jää silti usein ilman korvausta työstään. Taiteilijalle tarjotaan liian usein palkkioksi jotain muuta kuin rahaa.

”Näkyvyydellä ei kukaan kauan elä. Taiteilijan toimeentulo on sirpaleinen, joten jokaisen pyydetyn toimeksiannon pitäisi myös tuoda tuloa”, toteaa läänintaiteilija, kampanjapäällikkö Elisa Lientola Taiteen edistämiskeskuksesta.

Taiteen edistämiskeskuksen ja taiteilijajärjestöjen Reilun taiteen manifesti kannustaa maksamaan taiteilijalle työstä ja käymään reilut sopimusneuvottelut. Kampanjan periaatteisiin sitoutuvat toimijat voivat käyttää Maksamme taiteilijalle -tunnusta. Tunnus antaa taiteen kuluttajille mahdollisuuden vastuullisiin valintoihin.

Reilun taiteen manifesti julkistetaan 5.10. klo 15–16 Vimeossa järjestettävällä verkkofanfaarilla. Tilaisuuden juontaa Kasper Strömman. Reilusta taiteesta Strömmanin kanssa keskustelemassa ovat Kulta ry:n Rosa Meriläinen, kuvataiteilija-muusikko Ninni Luhtasaari, G-livelabin Annamaija Saarela sekä läänintaiteilija, sarjakuvapiirtäjä Ville Pirinen.

Kampanjasivusto tarjoaa kattavan työkalupakin niin tilaajalle kuin taiteilijalle hinnoitteluun ja sopimiseen. Suurelle yleisölle kampanja näkyy parhaiten sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #reiluntaiteenmanifesti ja #rahallasaa.