Talvi-ANTI:ssa jää ja talvisää näkyvät

UUTISET JA TIEDOTTEET
2.3.2016

Hiihtolomaviikolla 22.–28.2. järjestettävä ANTI – Contemporary Art Festival on kansainvälinen nykytaiteen festivaali, joka keskittyy julkisiin tiloihin tehtyihin paikkasidonnaisiin teoksiin. Kuopiossa sekä Tahkolla järjestettävän talvi ANTIN ohjelmistossa nivoutuvat yhteen talvinen maisema ja sää. Festivaalin on vapaa pääsy!

”Haluamme tehdä yhteistyötä myös toimijoiden kanssa, jotka eivät itse tee taiteellista työtä. Tahko oli luonteva yhteistyö kohde, koska se on alueen merkittävä talvikohde”, sanoo Elisa Itkonen ANTI-päällikkö.
Festivaalia on aikaisemmin järjestetty syksyisin, mutta idea talvifestivaalista on kytenyt jo pitkään.
”Kansainväliset esiintyjät ovat usein kysyneet, onko siellä lunta. Tänä vuonna kyllä syyskuussakin tuli jo räntää”, kertoo Itkonen.

Ulkona esitettävissä teoksissa on säällä ollut aina merkitys. Sateet ja auringon paisteet voivat muokata katsomiskokemusta monella tapaa. Tänä vuonna sään merkitystä taiteelle tarkastellaan useammasta näkökulmasta.

Festivaaleilla järjestetään Weather and Imagination -seminaari, jossa säästä puhuvat niin sään asiantuntijat kuin teatterin ja kulttuurin tutkijat ja taiteilijatkin. Millaista roolia säätila näyttelee Samuel Beckettin teoksissa? Millaista on luovan työn tekeminen Suomen Lapissa, kun kaamos, kylmyys ja lumi asettavat sekä mahdollisuuksia että rajoja tekemiselle? Mitkä ovat ihmisen psyyken ja sään yhteydet viimeaikaisen tieteellisen tutkimuksen valossa?

”Teoksiin tulee myös kiinnostavia yhdistelmiä, kun taiteilijat, joilla ei ole kokemusta talven arjesta, tulevat työskentelemään lumen keskelle”, pohtii Elisa Itkonen. Australialaiset Madeleine Flynn ja Tim Humphrey vetävät kolmea puuvenettä Tahkolahden jäällä teoksessaan Shriek!. Mukaan osallistumaan kutsuttiin myös paikallisia, sillä teosta varten etsittiin käytöstä poistettuja puuveneitä ja niiden omistajia Tahkon alueelta. Veneenomistajat ovat luovuttaneet vanhat veneensä ja kertoneet tarinansa teosta varten.

Tomi Paasosen uusi paikkasidonnainen tanssiteos, World Cup Bling Troopers on osa Talvi ANTI -festivaalin ohjelmistoa. World Cup Bling Troopers on joukko eläimellisiä hahmoja, jotka tanssivat läpi Kuopion talvisen keskustan ja Tahkon hiihtokeskuksen. Rave for MAD -esityksessä puolestaan yhdistellään tanssin ja klubikulttuurin historiaa.