Tampereen tanssikeväässä Tanssivirtaa -festivaali ja tanssin ammattilaisten Kiertoliike -tapahtuma

UUTISET JA TIEDOTTEET
Anni Leino, 23.4.2018

Voiko taiteella vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan? Vuoden 2018 Tanssivirtaa Tampereella -festivaalin ohjelmisto tanssii tyttöyden puolesta ja nostaa esiin tiukentuneen turvapaikkapolitiikan seurauksia. Samaan aikaan Tampereella järjestettävä tanssin ammattilaisten tapahtuma Kiertoliike pohtii niin ikään taiteen ja taiteilijoiden roolia yhteiskunnallisina vaikuttajina.

“Tänä vuonna Tanssivirtaa Tampereella -festivaalin ohjelmisto luo katsauksen suomalaisen nykytanssin tilaan ja tämänhetkiseen maailmaan. Jokainen taiteellinen valinta ja teko on lopulta poliittinen, myötä-, väistö- tai vastasuuntaan yhteiskuntamme poliittisten voimien kanssa. Jo taiteen valinta ammatiksi on poliittinen teko”, kuvailee Tanssivirtaa -festivaalia järjestävän Tanssiteatteri MD:n toiminnanjohtaja, tanssija-koreografi Anniina Kumpuniemi. Festivaaliohjelmistoon valikoitui teoksia sekä pitkään alalla toimineilta että nuorilta koreografeilta.

Alpo Aaltokoski ja Ali Alawad teoksessa Ali ja Alpo ©Tanja Ahola

Alpo Aaltokoski ja Ali Alawad teoksessa Ali ja Alpo ©Tanja Ahola

Tanssivirtaa Tampereella 22.-27.5.2018

Nykytanssifestivaalin ohjelmiston avaa vuonna 2017 ensi-iltansa saanut, Irakilaisen ud-luuttutaituri Ali Alawadin ja tanssitaiteilija Alpo Aaltokosken yhteisteos Ali & Alpo. Teoksen alkuperäinen tarkoitus oli tuoda näyttämölle musiikin ja tanssin vuoropuhelu, joka laajetessaan muodostuisi kahden toisilleen vieraan kulttuurin rinnakkaiseloksi ja dialogiksi. Vuonna 2015 Suomeen turvapaikanhakijana tulleen Alawadin saamat kielteiset turvapaikkapäätökset vaikuttivat kuitenkin dramaattisesti yhteisen teoksen syntyyn. Välttääkseen pakkopalautuksen Irakiin, Alawad pakeni Suomesta vain pari viikkoa ennen ensi-iltaa. Ali & Alpo -teos toteutettiin Alawadin toiveen mukaisesti ja hän on mukana esityksissä videoprojisoinnin kautta.

Maria Aution, Mia Jaatisen ja Minna Karttusen GIRL GIRL GIRL on kolmen naisesiintyjän manifesti tytöille ja tyttöydelle. Teos ottaa kantaa siihen, miten kapeana yhteiskuntamme näkee tyttöyden ja tyttönä olemisen. Festariviikon ohjelmistossa nähdään myös Jouni Järvenpään absurdi ja viihdyttävä nykytanssia ja fyysistä teatteria yhdistävä sooloesitys Skarabee. Viikko huipentuu Susanna Leinonen Companyn Dreams of Replay -teokseen ja Satu Rinnetmäen improvisaatioon pohjautuvaan, soolorumpalille ja tanssijalle koreografioituun teokseen Impulsion.

Tanssivirtaa tarjoaa myös tilaa kohtaamisille ja keskustelulle. Esitysten jälkeisissä Jälkilöylyissä sana on vapaa taiteilijoille ja yleisölle keskustella ja vaihtaa ajatuksia illan esityksestä.

Festivaaliohjelmiston esitykset ja Jälkilöylyt Hällä-näyttämöllä, Hämeenkatu 25, 33200 Tampere

Loikka-tanssielokuvanäytös Arthouse Cinema Niagarassa, Kehräsaari, B-talo, 33200 Tampere