Tampereen Teatterikesässä näyttämölle astuvat sivulliset

UUTISET JA TIEDOTTEET
18.5.2017

Tampereen Teatterikesä järjestetään 49. kerran 7.–13. elokuuta 2017. Tämän kesän esitykset nostavat esiin sivulliset, unohdetut ja hylätyt. Monissa esityksissä pohditaan myös, mistä yhteisöt muodostuvat, ja ketkä niihin mahtuvat. Ohjelmisto on vahvasti poikkitaiteellinen – tanssin saralla luvassa on Cullberg-baletin vierailu, Sonya Lindforsin uusin teos Noble Savage ja Turun kaupunginteatterin Tom of Finland -musikaali.

Esitysvalinnoista vastaavan taiteellisen johtoryhmän – Milja Sarkolan, Miko Jaakkolan ja Erik Söderblomin – sanoin: ”Olemme tänä vuonna halunneet nostaa esiin sivuutetut, karkotetut, toiseutetut, hylätyt, unohdetut. Tarinoita ja kohtaloita, jotka harvemmin pääsevät sinne, missä kansallisen identiteetin ydin muodostuu.”

Cullbergbaletten (chor. Jefta van Dinther): Protagonist. @ Urban Jörén.

Ruotsin kansainvälisesti tunnetuin tanssiryhmä, Cullberg-baletti saapuu Teatterikesään osana 50-vuotisjuhlavuottaan. Tampereella nähdään eurooppalaisen huippukoreografin Jefta van Dintherin teos Protagonist. Teoksessa 14 tanssijaa hakee yhteisössä omaa roolia ja paikkaansa. Liikekieltä rytmittää ruotsalaisen läpimurtoartistin Eliaksen laulu ja kertojaääni.

Zodiak – Center for New Dance & Sonya Lindfors: Noble Savage. @ Sanna Käsmä.

Ohjelmassa on myös koreografi Sonya Lindforsin uusin teos Noble Savage (tuotanto Zodiak – Uuden tanssin keskus). Teoksessa kuusi taiteilijaa tutkii toiseuttamisen prosesseja ja kysyy, kuka saa esittää ketä ja miten. Yleisradion kanssa yhteistyössä toteutettavat esitykset esitetään Mediapoliksessa, Tohlopissa. Esitykset taltioidaan ja niistä nähdään kooste Yle Teemalle. Lindfors palkittiin hiljattain TINFO-palkinnolla taistelustaan toiseuttamisen ja rodullistamisen väkivaltaista kokemusta vastaan.

Tanssista voi nauttia myös Turun kaupunginteatterin kiitetyssä Tom of Finland -musikaalissa. Musikaali kertoo opettajaperheen lahjakkaan ja omalaatuisen pojan, Touko Laaksosen matkan Kaarinasta maailmanlaajuiseen kulttimaineeseen. Libretto on Tuomas Parkkisen käsialaa, sävellyksestä vastaavat Jussi Vahvaselkä ja Jori Sjöroos ja ohjauksesta ja koreografiasta Reija Wäre.

Turun kaupunginteatteri – Turku City Theatre: Tom of Finland. @ Otto-Ville Väätäinen.

Pääohjelmistossa on mukana 19 produktiota, ja näytöksiä on kaikkiaan 42. Ulkomaisia vieraita saapuu muun muassa Ruotsista, Belgiasta, Iso-Britanniasta / Valko-Venäjältä, Virosta ja Unkarista.