Tanssi ja sirkus nuorten suosituimpien harrastusten joukossa

UUTISET JA TIEDOTTEET
27.12.2022

Tuoreessa koululaiskyselyssä lapsilta ja nuorilta kysyttiin toiveharrastuksia, mitä harrastuksia he haluaisivat kokeilla ja mitkä ovat tärkeimmät syyt harrastamiseen. Tärkeimmäksi syyksi harrastamiseen ilmeni, että se on kivaa ja tekee iloiseksi. Tanssi on pysynyt tyttöjen suosituimpien harrastusten listalla. Myös sirkus on noussut toiveiden kärkeen.

© Uupi Tirronen

Opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnalliseen Koululaiskyselyyn vastasi yli 164 000 ala- ja yläkoululaista 1 500 koulusta. Koululaiset saivat valita toiveharrastuksia ja mieleisiä kokeiluharrastuksia 81 harrastuksen valikoimasta.

Tyttöjen suosituimpia toiveharrastuksia ovat kaiken kaikkiaan ratsastus, eläinkerho, kuvataide, ruuan valmistaminen ja kiipeily. Poikien suosituimmiksi lajeiksi nousivat  jalkapallo, parkour, tietokonepelit, biljardi/snooker sekä metsästys ja kalastus. Kuntosali ja lumilautailu/laskettelu on sekä yläkoululaistyttöjen että -poikien toiveiden kärjessä.

Kun alakouluikäisiltä tytöiltä kysyttiin toiveharrastuksia, tanssi ylsi suosiossa seitsemänneksi ja sirkus kahdeksanneksi.

Yläkouluikäisten tyttöjen keskuudessa tanssi ylsi kuudenneksi suosituimmaksi toiveharrastukseksi. Kun alakouluikäisiltä tytöiltä kysyttiin toiveharrastuksia, tanssi ylsi suosiossa seitsemänneksi ja sirkus kahdeksanneksi. Alakouluikäiset tytöt haluavat mieluiten kokeilla kuvataidetta, elokuvaa ja valokuvausta – sirkus nousi kokeilusuosikkien listalla kuudenneksi ja tanssi kymmenenneksi.

Yläkoulu- ja alakouluikäisten poikien suosituimpiin toiveharrastuksiin tanssi ja sirkus eivät lukeudu.

Kaiken kaikkiaan noin neljännes kaiken ikäisistä koululaisista toivoi harrastuksekseen tanssia ja niin ikään noin neljännes toivoi sirkusta.

Kaksi vuotta sitten mieleinen harrastus puuttui joka viidenneltä, nyt enää joka kuudennelta koululaista. Suurin osa heistä (58 %), joilla ei ole harrastusta, haluaisi löytää harrastuksen. Kaikista vastaajista noin puolet haluaisi aloittaa uuden harrastuksen.

Koululaiskyselyn tuloksia käytetään Harrastamisen Suomen mallin toteutuksessa. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee harrastusten järjestämistä koulupäivän yhteydessä koulun tiloissa tai muissa tiloissa kuten urheiluhallilla tai museossa. Harrastukset tulee valita kunkin koulun oppilaiden toiveiden mukaisesti. Harrastamisen Suomen malli on käytössä jo yli 90 % manner-Suomen kunnista. Kysely järjestettiin nyt viidennen kerran.