Tanssi monella tapaa mukana Suomi100 -ohjelmassa

UUTISET JA TIEDOTTEET
11.1.2017

Mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa 100-vuotiasta Suomea kuin tanssien! Tanssi onkin monella tapaa läsnä juhlavuoden ohjelmassa – luvassa on tanssihaastetta, humpan maailmanennätysjahtia, pesäpallostadionillinen tanssivia miehiä ja useita suomalaisuuden historiaa ja nykypäivää käsitteleviä tanssiteoksia.


Tutustu juhlavuoden ohjelmaan www.suomifinland100.fi.

Koko Suomi tanssiikoko vuoden ympäri Suomea
Tanssin Tiedotuskeskuksen koordinoima Koko Suomi tanssii innostaa suomalaisia tanssiin haasteen keinoin: opettelemalla yhden kuudesta tanssista, kuvaamalla sen esityksen ja jakamalla kuvan tai videon sosiaalisessa mediassa osallistuu tanssihaasteeseen. Mukaan voi myös haastaa haluamansa tahon.

Haasteeseen voi osallistua vuoden aikana myös paikallistapahtumissa: lasten tanssitapahtumassa Narinkkatorilla Helsingissä 18.5.; Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaleilla 15.6. tai Europeade-tapahtumassa Turussa 26.–30.7. (ks. lisää alla). Kokkolan talvitanssit (2.–5.2.) tarjoaa puolestaan kiinnostavan ohjelmiston ohella tanssihaaste-opettajan ilmaiseksi kotiin, kouluun tai työpaikalle.

Moves26.–28.5. Rovaniemi
Nuori kulttuuri -säätiön Moves-katselmus kokoaa joka kolmas vuosi yhteen nuoria tanssinharrastajia. Tapahtumassa voi esiintyä ja katsoa esityksiä, osallistua työpajoihin ja viettää aikaa yhdessä muiden tanssista innostuneiden kanssa. Movesin kevään aluetapahtumien ohjelmassa on myös Koko Suomi tanssii -opetuksia.

Europeade26.–30.7. Turku
Euroopan suurin kansanperinnetapahtuma tuo Turkuun tuhansia kansanmusiikin ja kansantanssin harrastajia ympäri Eurooppaa. Luvassa on mm. näytöksiä, työpajoja ja paraati. Europeade ottaa myös osaa Koko Suomi tanssii -haasteeseen: tapahtumassa tähdätään Guinnesin ennätystenkirjaan perisuomalaisella humpalla, joka on yksi tanssihaasten tansseista.

Mies – Tanssipidot5.8.2017 Lapua
Tanssipidot -tapahtuma kutsuu 1917 miestä tanssimaan yhdessä Lapuan pesäpallostadionille. Yhdessä tanssittavasta koreografiasta vastaa tanssija-koreografi Ari Numminen. Koreografiaan voi tutustua ja mukaan voi ilmoittautua jo nyt osoitteessa www.miestanssipidot.fi.

mies_tanssipidot_600px

Lapua kutsuu 1917 miestä tanssimaan yhdessä. Kuva: kuvakaappaus hankkeen videolta.

Kansallisooppera- ja baletti
Juhlavuosi näkyy Kansallisoopperan ja -baletin ohjelmistossa. Kalevalanmaa (ensi-ilta 3.11.) on tarina Suomen historiasta ja tulevaisuudesta – ja samalla vuonna 2018 kautensa Kansallisbaletin taiteellisena johtajana päättävän Kenneth Greven “kiitosvirsi, ylistyslaulu ja tukkapölly Suomen kansalle”. Juhlavuoden ohjelmistoon kuuluvat myös Marjo Kuuselan tanssiteos Seitsemän veljestä ja Tero Saarisen ohjaama ja koreografioima Sibeliuksen Kullervo – sekä teoskokonaisuus Voima, jossa nähdään neljän suomalaisen koreografin teoksia, Susanna Leinosen Breaking the Fury, Virpi Pahkisen Cantus Arcticus, Jyrki Karttusen Valse triste ja Jorma Uotisen Jord. Ohjelmistosta voi nauttia esimerkiksi Kulttuurisatasen keinoin: 100 euron juhlalippu on voimassa vuoden 2017.

Break the Fight!
Break the Fight! -kiertuehanke taistelee kiusaamista vastaan nuorisokulttuurin keinoin: nuorilla on mahdollisuus nähdä vierailun aikana Break the Fight – I was here! -tanssiteos ja osallistua breikki-, beatboxaus-, graffiti- tai räppityöpajoihin alan ammattilaisten johdolla. Viimeksi Brek the Fight! vieraili Vantaan nuorisovankilassa.

break-the-fight_600px

Break the Fight – I was here! -tanssiteos käsittelee vallankäyttöä ja valtapelejä. Kuva: Break the Fight.

Juhlavuoden ohjelmistoon kuuluvat myös mm. seuraavat teokset:

Tanhu avaa Suomi-neidon historiallisesti kerrostunutta hahmoa ja etsii vaihtoehtoisia feminiinisyyden ja kansallisen identiteetin diskursseja. Nollapiste-kollektiivin ja Janina Rajakangas Projektin yhteisteos julkisissa tiloissa.

Luontoon! on nykytanssiteos, jossa käsitellään ihmisen luontosuhdetta ja Myrskyryhmän 15-vuotista taivalta kestävän kehityksen periaattein. Koreografia Arja Raatikainen.

eri-sata-lasissa_600px

Sata lasissa – rakkauden viiltoja -teos nauraa kansalliselle liki- ja kaukonäköisyydelle. Kuva: Tanssiteatteri ERI.

Tanssiteatteri ERI sukeltaa teoksessa Sata lasissa – rakkauden viiltoja Suomen historiaan rakkauden kautta. Teos nähdään kantaesityksen (16.2.) jälkeen pienimuotoisempana erityiskohteissa. Syksyllä se muuttuu interaktiivisemmaksi koululaisten luoman materiaalin myötä.