Tanssi mukana Helsingin ympäristötaidehankkeissa

UUTISET JA TIEDOTTEET
Sanna Kangasluoma, 13.8.2018

Helsingin kaupunki on luonut Kalasatamaan ympäristötaideprojektin, jonka tavoitteena on parantaa asukkaiden viihtyvyyttä alueella pitkän rakentamisvaiheen aikana. Kalasatamassa ympäristötaide on myös tapahtumia ja tanssia.

Susanna Leinonen Companyn Kalasatama in motion -yleisötyöprojekti valittiin yhdeksi tämän vuoden ympäristötaidehankkeista. Kevään ja alkukesän aikana Kalasataman asukkaille ja siellä työskenteleville järjestettiin työpajoja, joissa pohdittiin, miten kaupunkitila koetaan ja millaisena tulevaisuus näyttäytyy, kertoo tanssiryhmän yleisötyöntekijä, taiteilija Annika Niskanen.

Kalasatamassa kiinnitetään huomiota yhteisöllisyyteen. Kuvassa Minna Lyytinen, Noora Nurminen, Mikko Leino ja Eveliina Heinonen, kimppakämpässä. © Annika Niskanen

”Kalasatama on kaupunkikehityksen polttopisteessä: siihen liittyy paljon odotuksia, kokeiluja ja innovaatioita. Me halusimme tietää, miltä tämä näyttää ruohonjuuritasolla.”

Kalasataman peruskoulun iltapäiväkerhossa
© Annika Niskanen

Työpajoja kutsuttiin ”maailmanlopun kahvikutsuiksi”. Niitä vietiin paikkoihin, joissa ihmisten arki muutenkin tapahtuu, iltapäiväkerhoihin, seniorikahveille ja rakennustyömaalle. Pelkkää puhetta asioiden käsittely ei ollut: käytössä oli karttamainen pelilauta, johon sijoitettiin erilaisia merkkejä.

 

”Oli yllättävää, miten eri ihmisten kokemus samasta paikasta ja tilasta voi olla täysin päinvastainen”, Annika Niskanen pohtii. ”On tärkeää, että tämä ristiriitaisuus näkyy myös lopputuloksessa – se on  kiinnostavaa.”

Työpajoissa kerätty ja luotu materiaali toimii lähtökohtana tanssielokuvalle, jota kuvataan eri paikoissa Kalasatamassa 18.8. Mukana on 40 avustajaa ja Susanna Leinonen Companyn tanssijoita. Lyhytelokuva saa ensi-iltansa Kalasataman tapahtumassa 9.9.

Kalasatamassa kaikki on kesken ja kaikki on koko ajan mahdollista, kuvailee Annika Niskanen.

”Tanssi on hyvä keino ottaa haltuun tilaa ja hyvä väylä käsitellä sellaisia paljon tunteita, epävarmuutta ja toivoa herättäviä asioita kuin tulevaisuuden utopiat tai dystopiat. Ei tarvitse käyttää sanoja, voi olla muunlaisen oivalluksen äärellä.”

© Annika Niskanen

Muita kaupungin tänä vuonna rahoittamia ympäristötaidehankkeita ovat Kalasataman asukasyhdistyksen asukasjuhla 1.9.2018, Maria Baric Companyn Kalasataman valon juhla ja Red Nose Companyn Kalasataman Kulttuuripilkki 9.9.2018. Tapahtumat ovat avoimia ja maksuttomia kaikille.

Kalasataman ympäristötaiteessa on aikaisemminkin ollut tanssitaidetta mukana. Viime vuonna Tanssiryhmä Gruppen Fyra / Taideosuuskunta Piellos toteutti Helsingin Kalasatamanpuistoon nykytanssia, livemusiikkia, video- ja valotaidetta, suomalaista muotia ja designia yhdistelevän Design ArtMAJA -monitaideteoksen Helsinki Design Weekin ajaksi.  Ja vuonna 2016 nähtiin jo ”Raksatanssia”.

Ympäristötaide rahoitetaan rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla, 10 euroa per kerrosneliömetri.