Tanssin aika syventyy tanssin ja yleisön suhteeseen

UUTISET JA TIEDOTTEET
31.8.2022

Jyväskylässä syys-lokakuun vaihteessa järjestettävän Tanssin aika -festivaalin teoksia yhdistää yleisösuhteen merkitys. Festivaali pyrkii olemaan mukana synnyttämässä laajempaa tanssiyhteisöä alueelle.

Sara Grotenfelt: Last Hurrah © Helen Korpak

Seitsemästoista Tanssin Aika -festivaali järjestetään Jyväskylässä  30.9-2.10.2022. Tapahtumapaikkana toimii pääosin Kulttuuritalo Villa Rana.

Oslossa asuvan ja työskentelevän koreografi Mia Habibin teos ALL – a physical poem of protest osallistaa tekemiseen paikalliset tanssinharrastajat, ammattilaiset ja tanssi-entusiastit. Suurteos on aiemmin kiertänyt Wienissä, Portlandissa, New Yorkissa, Trondheimissa, Kölnissä, Pariisissa, Bordeauxissa ja Berliinissä. Nyt ALL – a physical poem of protest nähdään sekä Villa Ranassa että Valon kaupunki -tapahtuman ohjelmistossa Jyväskylän Messutorilla.

Lisäksi festivaalin aikana nähdään kaksi sooloa, Sara Grotenfeltin Last Hurrah ja Jenni Elina von Baghin A prologue.

Last Hurrah on juhlaesitys, jossa karkeloinnin erilaiset tunteelliset puolet nousevat esiin. Esityksessä juhlakalun, eli pääesiintyjän, ruumilliset olotilat ja niiden johdattelemat mielleyhtymät nostavat esiin tyhjyyden tunteella ja vaivaantuneisuudella varustetun näyttämön. Sunnuntain näytöksessä  teatterisalin ambienssi ja säännöt ovat rennommat: esitys on ideaali ihmisille, joille istuminen paikallaan hiljaisuudessa on haaste. Poistuminen kesken esityksen on sallittu, kuten myös äänellä ja liikkeellä esitykseen reagointi.

Jenni-Elina von Bagh: A Prologue © Katri Naukkarinen

Jenni-Elina von Baghin sooloteos A Prologue kysyy monikerroksellisen ruumiin suhdetta kohta tapahtuvaan ja tuntemattomaan. Se tunnustelee, miltä tuntuu elää tässä ajassa, miten käsillä oleva hämmennys ja maailman tila on suhteessa taiteeseen, tanssiin ja tunteviin ruumiisiimme. Mikä on hetki ennen hetkeä?

Lisäksi Tanssin Aika -festivaali ja Tanssiteatteri Hurjaruuth järjestävät yhteistyössä kahden viikonlopun mittaisen tapaamisen tanssitaiteilijoille, jotka ovat myös vanhempia tai huoltajia. Tapaamisessa verkostoidutaan ja kehitetään työkaluja vanhemmuuden ja tanssitaiteilijan ammatin kanssa tasapainotteleville.

Päivät koostuvat tanssin harjoittamisesta yhdessä, esityksen katsomisesta lasten kanssa, voimavaramateriaaliin tutustumisesta sekä kansallisen verkoston käynnistämisestä. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille kohderyhmään kuuluville.

Tanssia Villa Ranan seinällä on Keski-Suomen Elokuvakeskuksen ja Valon kaupungin kanssa Villa Ranan ulkoseinään heijastettava sarja tanssielokuvia ja harjoitteita. Ohikulkija voi pysähtyä seuraamaan lyhyitä taideteoksia, ja tarjolla on lämmintä juotavaa.