Tanssin talo tuo Suomeen kolme eurooppalaisen nykytanssin huippuryhmää

UUTISET JA TIEDOTTEET
12.4.2022

Tanssin talon vuosina 2022-2023 toteuttama kansainvälinen vierailusarja tuo Suomeen tanssin kiinnostavimpia ryhmiä maailmalta. Rosas, Tanztheater Wuppertal Pina Bausch sekä Lyon Opera Ballet avaavat sarjan.

Sarjan käynnistää kesäkuussa belgialaisen koreografin ja tanssitaiteilijan Anne Teresa De Keersmaekerin Rosas-ryhmä tuoreella teoksellaan Mystery Sonatas / for Rosa. Legendaarisen Pina Bauschin perustama Tanztheater Wuppertal tuo Tanssin taloon Vollmond (Full Moon) -teoksen marraskuussa.

Molemmat koreografit kuuluvat nykytanssin kaanoniin ja ovat vaikuttaneet merkittävällä tavalla koko taidemuodon kehitykseen. Esitykset tarjoavat Tanssin talon yleisölle näyn tämän hetken tanssitaiteen huippuosaamiseen sekä ajankohtaisiin teoksiin ryhmien laajasta ohjelmistosta. Vierailujen yhteydessä toteutetaan oheistapahtumia, jotka koostuvat mm. työpajoista, luennoista ja taiteilijatapaamisista.

Jane ja Aatos Erkon säätiön tuella toteutettava sarja jatkuu Lyon Opera Ballet’n vierailulla keväällä 2023. Loppuvuoden 2023 vierailut julkistetaan myöhemmin.

Mystery Sonatas / for Rosa © Anne Van Aerschot

Mystery Sonatas / for Rosa © Anne Van Aerschot

Mystery sonatas / for Rosa yhdistää musiikin ja liikkeen

15.–16.6.
Rosas: Mystery Sonatas / for Rosa
Liput ›

Musiikin ja liikkeen suhde on keskeinen ja pysyvä De Keersmaekerin kiinnostuksen kohde. Helmikuussa 2022 ensi-iltansa saaneen Mystery Sonatas / for Rosan koreografia solmii kumppanuuden barokkisäveltäjän Heinrich Ignaz Franz Biberin Mysteerisonaattien kanssa. Esityksessä tanssi, Amandine Beyerin johtaman viisihenkisen barokkiorkesterin esittämä musiikki, sekä suomalaisen Minna Tiikkaisen taidokas valosuunnittelu yhdistyvät näyttäväksi kokonaistaideteokseksi.

Vollmond (Full Moon) Ensemble © Laurent Philippe

Vollmond (Full Moon) Ensemble © Laurent Philippe

Vollmond (Full Moon) kuluu koreografi Pina Bauschin myöhäistuotannon keskeisimpiin teoksiin

3.–5.11.
Tanztheater Wuppertal / Vollmond

2009 menehtynyt Pina Bausch oli aikamme merkittävimpiä ja tunnetuimpia tanssiteatterin ja nykytanssin tekijöitä ja suunnannäyttäjiä. Yli 30 vuotta kestäneellä urallaan Bausch loi kymmenittäin teoksia, joita esitetään yhä ympäri maailmaa. Vollmond (Full Moon) kuuluu Bauschin myöhäisemmän ajan keskeisimpiin tuotantoihin ja on kerännyt ylistävän vastaanoton ensi-illastaan 2006 lähtien. Vollmond korostaa eri ikäisten ja moninaisista taustoista tulevien tanssijoiden syvää inhimillisyyttä, tuoden ihmisenä olemisen ristiriidat keskiöön.

2.2.2022 ovensa avannut Tanssin talo on Suomen ensimmäinen tanssille omistettu esitys- ja tapahtumatila, joka tarjoaa näyttävät puitteet tanssin ja sirkuksen esittämiselle ja kokemiselle ympäri vuoden. Talossa on tarjolla sekä kotimaisia että kansainvälisiä tanssin ja esittävän taiteen esityksiä. Tanssin talon ohjelma muodostuu eri kulttuuritoimijoiden tuottamista ohjelmasisällöistä sekä Tanssin talon omasta ohjelmahanketoiminnasta. Tanssin talon toimintaa tukevat Helsingin kaupunki ja Taiteen edistämiskeskus. Tanssin talon vuosina 2020-2023 toteutettavaa SPARKS-ohjelmahanketta tukee Suomen Kulttuurirahasto ja avajaisvuosina 2022-2023 toteutettavaa kansainvälistä vierailuohjelmaa Jane ja Aatos Erkon Säätiö.