Tanssin talon nimi on nyt Form – tanssin muuttuvat muodot liikuttavat visuaalista ilmettä

UUTISET JA TIEDOTTEET
Sanna Kangasluoma, 26.5.2020

Tanssin talon uusi nimi Form kuvaa tanssin luomia hetkellisiä, muuttuvia muotoja sekä laajenevia mahdollisuuksia, joita Suomen suurin tanssitaiteelle omistettu näyttämö tulee tarjoamaan. Talo julkisti nyt myös ensimmäiset alan kumppanuudet, house partnerit, joiden teoksia tullaan näkemään ohjelmistossa vuodesta 2022 alkaen.

Dance House Helsinki brand image

© Tanssin talo ry

Tanssin talolle on valittu englanninkielinen, eri kielillä toimiva ytimekäs nimi, jotta otettaisiin huomioon pääkaupunkiseudun tulevaisuuden kehitys yhä monikielisemmäksi sekä talon merkitys kansainvälisenä toimijana, kertoo Formin johtaja Matti Numminen.

”Form on tanssin alalla pitkään odotettu resurssi, jonka pysyvä muoto näkyy paitsi rakentuvassa talossa nyt myös nimessämme”, Numminen sanoo. Nyt muodon saavalla resurssilla hän tarkoittaa suuren mittakaavan ammattimaista tilaa ja infrastruktuuria tanssiteosten toteuttamiselle.

Nummisen mielestä nimestä ei tarvitse tulla mieleen muotoilu, vaan pikemminkin nimi kuvaa kokemusten muodostumista ja niiden yhdistävää vaikutusta. ”Toki form-sana on mukana myös englannin käsitteissä ”transform”, muuttaa muotoa, tai ”platform”, alusta, jollainen talo tulee olemaan moninaiselle tanssille ja erilaisille tuotantomuodoille.”

”Yhdistyksen jäseniltä ja erityisesti suuren yleisön rajapinnoilla toimivilta tahoilta on tullut hyvää palautetta nimestä ja ilmeestä”, kertoo Numminen.

Uusi nimi liittyy kiinteästi koko visuaalisuuteen, jossa lähtökohta on ollut liike ja varioiminen. Uuden nettisivut julkistetaan ensi syksynä.

Ensimmäiset partnerit julki

Tanssin talo Form tulee tekemään yhteistyötä monin tavoin erilaisten tanssiryhmien, tuotantokeskusten ja festivaalien kanssa. Formin ensimmäiset julkistetut House Partnerit ovat Tanssiteatteri Hurjaruuth, Zodiak – uuden tanssin keskus ja Tero Saarinen Company. Niiden kanssa on tehty aiesopimus siitä, että tilat ovat heidän käytössään tietyn ajan vuodesta. House Partnerit maksavat tiloista vuokraa, mutta ohjelmistosuunnittelussa heidän tarpeitaan priorisoidaan.

Formin ohjelmapäällikön Mikael Aaltosen mukaan kaikki valitut ovat vahvoja ja vakiintuneita toimijoita kotimaisella tanssikentällä ja kiinnostuneet tuomaan esityksiään sekä 700-paikkaiseen Erkko-saliin että 250-paikkaiseen Pannuhalliin.

”Tarkoituksemme on tuoda esiin tanssin moninaisuutta ja tavoittaa monenlaisia yleisöjä. Nyt valituilla on kaikilla on erilainen yleisö, mikä on tärkeää moniäänisyyden kannalta”, Aaltonen kertoo.

Lisää partnereita julkistetaan myöhemmin tänä vuonna.

”Kehitämme kumppanuusmalleja vastaamaan erilaisiin tarpeisiin ja myös kentän realiteettien mukaan”, Aaltonen sanoo. ”Kaikilla ei ole mahdollisuutta tehdä useampivuotisia yhteistyösopimuksia, kun tanssin kentällä rakenteet ja rahoitus ovat niin epävarmoja.” Aaltonen viittaa mm. kotimaisiin, melko pieniin, tanssifestivaaleihin, joiden kanssa kuitenkin olisi toivottavaa tehdä yhteistyötä.

Formissa tullaan näkemään joka tapauksessa monenlaisia vierailuja, kotimaisia ja kansainvälisiä teoksia, ja tilat ovat vuokrattavissa yksittäisiä tanssituotantoja ja kaupallisia tilaisuuksia varten. Form avautuu vuonna 2022.