Tanssin talon rakennussuunnitelmat edenneet

UUTISET JA TIEDOTTEET
13.4.2018

Rakennuskustannukset pääkaupunkiseudulla ovat nousseet merkittävästi parin viime vuoden aikana, mikä on asettanut haasteita suunnittelutyölle. Tanssin talon tilaohjelmaa on tehostettu siirtämällä suunniteltu harjoitussali vanhan tehdasrakennuksen puolelle. Uudisrakennuksen korkeutta on samalla madallettu.

© JKMM arkkitehdit.

Tanssin talon hankesuunnitelma julkistettiin vuosi sitten maaliskuussa 2017. Nyt esitellyssä päivitetyssä suunnitelmassa on otettu huomioon kaavaprosessin aikana esitetyt palautteet.

Hankesuunnitelman ja sen toteuttamisbudjetin laatiminen aloitettiin jo kaksi vuotta sitten. Rakennuskustannukset pääkaupunkiseudulla ovat nousseet merkittävästi tänä aikana, mikä on asettanut haasteita suunnittelutyölle. Päivitetyt suunnitelmat on saatu kuitenkin pysymään alkuperäisessä 34,8 miljoonan euron kustannuskehyksessä.

”Tilaohjelman muutokset on tehty Tanssin talon toiminnan ehdoilla, joten emme ole joutuneet tinkimään tavoitellusta toimintamallistamme”, Tanssin talon toiminnanjohtaja Hanna-Mari Peltomäki sanoo.

Harjoitussali on nyt päätetty tehdä vanhan tehdasrakennuksen puolelle, mutta paikkaa sille ei vielä ole määritelty. Tämän ansiosta uudisrakennus on hieman pienentynyt. Korkean tornin lisäksi siihen tulee portaittain kaksi matalampaa osaa, joihin on suunniteltu viherkattoja.

Ratkaisulla on myös saatu lisää viheraluetta Tanssin talon pohjoispuolelle. Harjoitussalin siirto mahdollistaa myös aputilojen toimivamman tilankäytön.

© JKMM arkkitehdit

Tanssin talon puoleinen osa Kaapelin sisäpihasta katetaan uudeksi koko Kaapelitehtaan aulatilaksi. Koko pihan kattamisesta luovuttiin, sillä sen vaatimat moninaiset muutostyöt olisivat nostaneet kustannuksia merkittävästi.

Nyt uudesta lämmitetystä aulatilasta pääsee suoraan Tanssin taloon tapahtumatorille sekä sisäkautta kellaritunnelia pitkin esteettömästi kaikkiin Kaapelitehtaan rappuihin.

Lisäksi Tanssin talon rakentamisen myötä vanhaan tehdasrakennukseen remontoidaan Kaapelitehtaan oma basaari, johon tuodaan esille ja myyntiin nykyisten vuokralaisten töitä kuvataiteesta designiin ja keramiikkaan – esikuvana on ollut esimerkiksi Tallinnan Telliskivi Loomelinnak.

”Tehdyt muutokset vaalivat myös vanhan tehdasrakennuksen arkkitehtonista perinnettä aiempaa selkeämmin”, Kaapelitehtaan toimitusjohtaja Kai Huotari sanoi tiedotustilaisuudessa 10. huhtikuuta, ja siteerasi arkkitehti Pia Ilosta: ”Rahapula on paras arkkitehtuurin suojelija.”

Tanssin talon asemakaava on menossa toiseen lautakuntakäsittelyyn huhtikuussa ja kaupunginvaltuustoon toukokuussa. Jos kaava saa lainvoiman, maanrakennustöihin ryhdytään elokuussa 2018. Tanssin talon on määrä valmistua syyskesällä 2020.