Tanssin talon valotaidekilpailun voitti Eetu Huhtalan interaktiivinen teos Toinen

UUTISET JA TIEDOTTEET
21.12.2020

Ajattomaksi ja muunneltavaksi luonnehdittu teosehdotus Toinen toteutetaan kiinteänä valotaideteoksena Tanssin talon Tapahtumatorille, joka tulee toimimaan talon aulana ja lämpiönä. Kilpailuun osallistui 25 teosta, joista palkittiin kolme merkittävintä ehdotusta.

Eetu Huhtalan teosluonnos Toinen

Eetu Huhtalan teosluonnos Toinen

Kun Suomen suurin tanssille omistettu näyttämö, Tanssin talo avaa ovensa vuonna 2022, sen Tapahtumatorilla voi nähdä ja kokea Eetu Huhtalan interaktiivisen valotaideteoksen Toinen.

Tapahtumatorin paljasta arkkitehtuuria mukaileva valoteos ei pyri muuttamaan tilan luonnetta tai asettamaan esille uusia elementtejä. Sen sijaan interaktiivisen teoksen ideana on tuoda nimenomaan tanssitaiteelle ominainen kehollisuus osaksi tilaa.

“Teos muuntuu katsojien liikkuessa tilassa, jolloin huomio kiinnittyy omaan kehoon ja toisten tilassa olevien ihmisten kehoon”, Huhtala kuvailee.

“Tanssin katsominen on audiovisuaalinen kokemus, mutta erityisen siitä tekee sille ominainen kehollisen kokemuksen elementti. Katsomme toista kehoa, joka eroistaan huolimatta on perustavanlaatuisen samankaltainen oman kehomme kanssa”, taiteilija maalailee.

Vaikka Eetu Huhtala työskentelee nykyisin monipuolisesti kuvataiteen parissa, hänen omat ilmaisulliset juurensa ovat tanssissa. “On upeaa päästä olemaan mukana Tanssin talo -hankkeessa, jota tanssin kenttä on odottanut niin pitkään”, hän iloitsee.

Toinen-valotaideteoksen pohjimmainen idea vertautuu oivallisesti tanssiin

Kilpailua olivat järjestämässä Kiinteistö Oy Kaapelitalo, Tanssin talo ry ja Suomen valotaiteen seura FLASH. Jury luonnehti voittanutta teosehdotusta ajattomaksi ja muunneltavaksi.

Palkintoperusteissa todetaan, että Toinen-teoksen pehmeä liike luo Tapahtumatorille herkän ja elämyksellisen valotapahtuman. Teoksen pettävän yksinkertainen idea antaa etusijan valolle sekä sen interaktiolle tilassa olevien ihmisten kanssa. Yksinkertainen installaatio osoittaa, kuinka arkipäiväisestä voi synnyttää taidetta. Tämä vertautuu tanssiin, jonka instrumentti on meille tuttuakin tutumpi ihmisen keho, joka sekin liikkeen voimalla muuntuu taiteeksi.

Kilpailun toiselle sijalle nostettiin Kasper Muttosen teosehdotus Taivaan tanssi – Sininen hetki, ja kolmanneksi nimitettiin Tuomas Honkasen ja Ilmari Pesosen teosehdotus Pinta.

Eetu Huhtalalle myönnetty kilpailun pääpalkinto on 5500 euroa. Toisen sijan palkintosumma on 3000 euroa ja kolmannen sijan palkintosumma 1500 euroa.

Juryn muodostivat Kiinteistö Oy Kaapelitalon toimitusjohtaja Kai Huotari, Tanssin talon johtaja Niki Matheson, arkkitehdit Teemu Kurkela (JKMM Arkkitehdit Oy) sekä Pia Ilonen (ILO ARKKITEHDIT Oy). Suomen taiteilijaseuran nimeäminä jäseninä toimivat taiteilijat Jukka Hautamäki ja Tarja Ervasti. Suomen valotaiteen seura FLASH:in nimeämänä jäsenenä toimi Ilkka Paloniemi. Juryn sihteerinä toimi Juha Rouhikoski Suomen valotaiteen seura FLASH:istä.

Kilpailussa noudatettiin Suomen Taiteilijaseuran sääntöjä.