Tanssin tilastot 2021 – Esitystoiminta elpyi hieman, mutta katsomot kokoontumisrajoitusten takia edelleen puolityhjiä

UUTISET JA TIEDOTTEET
15.6.2022

Toisena koronavuonna 2021 tanssiesityksiä toteutettiin hieman enemmän kuin edellisenä vuonna, mutta yleisömäärät olivat kokoontumisrajoitusten johdosta yhä pieniä ja lipputulot jäivät vähäisiksi.

Suomalaisilla tanssiryhmillä ja tuotantokeskuksilla oli viime vuonna noin 2 500 esitystä, mikä on huomattavasti enemmän kuin edellisenä vuonna, joka sekin oli koronan kurittama. Normaalivuosina tanssia on esitetty lähes 3 000 kertaa vuoden aikana.

Vuoden mittaan vaihdelleet kokoontumisrajoitukset ja niiden luoma epävarma tilanne tarkoittivat toteutuneille esityksille kuitenkin erittäin vähäisiä yleisömääriä. Vuonna 2021 katsomoihin saatiin ottaa vain puolet kokonaiskapasiteetista, mikä johti siihen, että keskimääräinen katsojaluku tanssiesityksissä oli ainoastaan 59. Ennen pandemiaa se oli reilusti yli kaksinkertainen.

Tanssin kokonaiskatsojamäärä jäi alle 150 000:een vuodessa, mikä on vain murto-osa pandemiaa edeltäneistä katsojaluvuista: esimerkiksi vuonna 2019 tanssiesitysten yleisökäyntejä tilastoitiin yli 400 000.

Tanssiesitykset alkavat löytää yleisöä myös verkossa. Striimausten ja tallenteiden katsomiskertoja tai latauksia tilastoitiin lähes 225 000 – suurin osa niistä Kansallisbaletin Stage24-palvelussa esitettyjä teoksia. Tanssielokuvatkin saivat vuonna 2021 verrattain paljon katsomiskertoja verkossa, yli 10 000, mikä on kaksi kertaa enemmän katsojia kuin elävälle yleisölle järjestetyissä elokuvanäytännöissä.

Lipputulot edelleen kaukana normaalivuosista

Tilastoista nähdään, että valtionosuutta saavat tanssiryhmät ja -tuotantokeskukset (VOS) saivat yli miljoona euroa vähemmän lipputuloja kuin ennen koronapandemiaa vuonna 2019. Pudotusta oli yli 50 %, mitä kompensoitiin osin koronatuilla. VOS-tanssiryhmien taloustilastot julkaistaan Tinfon laatimissa VOS-tilastoissa osana teatterin tilastoa.

Koronan luoma poikkeustila on johtanut myös siihen, että parissa vuodessa esitystoimintaa järjestävien tanssikentän toimijoiden määrä on supistunut 140:stä noin sataan.