Tanssin Voima pyrkii vahvistamaan synergiaa vapaiden ryhmien välillä

UUTISET JA TIEDOTTEET
15.9.2021

Helsingissä järjestettävää Tanssin Voima -festivaalia vietetään syys-lokakuun taitteessa Kanneltalossa. Ohjelmisto koostuu jälleen tuplailloista, joissa nähdään kantaesityksiä ja vanhempaa ohjelmistoa eri ryhmiltä.

Sävelet, jotka eivät soi: Emma Salokoski, Jussi Väänänen, Jonna Aaltonen & Jukka Tarvainen © Mirka Kleemola, Imagenary

Tanssin Voima järjestetään nyt neljännen kerran. Alun perin koreogra­fi Marjaterttu Willmanin ja tuottaja Tuija Lindholmin ideoi­ma tanssifestivaali koostuu ns. double bill -illoista, eli yleisö näkee samalla lipulla kaksi teosta.

Festivaalin taustaideana on ollut myös tarjota jo aiemmin kantaesitetyille teoksille mahdollisuus esiintyä uudelleen. Suomalaisella tanssin vapaalla kentällä tuotannot ja niiden rahoitus painottuvat kantaesitysten tekemiseen. Pitkään valmistellut tanssiteokset ansaitsisivat pidemmän elinkaaren. “Tämä vuosi Tanssin Voimassa on tosin poikkeus, sillä festivaaliohjelmistoon päätyi monen sattuman kautta jopa kolme kantaesitystä”, Willman sanoo.

Willman Dance Companyn kantaesitys Sävelet, jotka eivät soi -teos on monitaiteellinen näyttämöteos, joka liikkuu musiikin, äänitaiteen, tanssiteatterin ja nykytanssin välimaastoissa. Se sukeltaa perheiden vuorovaikutusmaailmoihin ja niitä ohjaaviin tiedostamattomiin roolimalleihin. Äänimaisemasta vastaavat beatboxaajana tunnettu muusikko Felix Zenger sekä laulaja–lauluntekijä Emma Salokoski, joka myös esiintyy teoksessa lavalla tanssijoiden kanssa.

Toinen kantaesitys, Jenni Kivelän Strange Plant on lastenesitys aikuisille. Teoksen sisällä kasvaa naivistinen hahmo, joka sijoittuu ihmisen ja huonekasvin välimaastoon. Esitys liikkuu tragikoomisuuden ja vakavuuden rajapinnoilla.

Ballet Finlandin Omenan
harjoituksissa @ Jouka Valkama

Ballet Finlandin kantaesityksen Omena koreografina toimii romanialais-newyorkilainen Ana Maria Lucaciu, ja musiikkia on ollut tekemässä Paula Vesala. Sisällöiltään Omena on oodi naisille ja naiseudelle.

Lisäksi näyttämölle nousee Raekallio Corp. -nykytanssiryhmän teos Harjoitus rakkaudesta (2015). Intensiivisen fyysisessä duetossa kaksi esiintyjää riisuvat siteet silmiltään, löytävät tiensä yhteen ja riistäytyvät jälleen irti toisistaan. Mikä meitä pitää yhdessä?

Tanssiteatteri Sivuun Ensemblen Kylmäketju-tanssielokuva (2020) ja sen rinnalla esitettävä, hersyvän humoristinen näyttämöllinen osio Murros esitetään niin ikään Kanneltalossa. Kylmäketju sukeltaa sukujen vaiettuihin tarinoihin tuoden esiäitien selviytymiskeinojen ja heitä kantaneen voiman vaikutukset tähän päivään.

Festivaallilauantaina Kanneltalon galleriatilassa järjestetään iltapäivätanssit, jossa yleisöä tanssittavat Katja Koukkula ja Jussi Väänänen.

”Maailmalla on yleistä, että illassa esitetään useampi nykytanssiteos”

Festivaalin neljänä iltana koreografi Marjaterttu Willmanin luotsaaman Willman Dance Companyn Sävelet, jotka eivät soi saa seurakseen vaihtuvien tanssiryhmien ja koreografien teoksia.

“On haikeaa, jos nykytanssi-ilta kestää vain sen 40 minuuttia, ja sitten lähdetään kotiin”, koreografi miettii. “Monissa isoissa tanssitaloissa maailmalla – kuten myös Kansallisbaletissa – on yleistä, että samana iltana yleisölle tarjotaan nähtäväksi useampi nykytanssiteos.”

WiIlmanin mielestä tämän tyyppistä yhteistyötä voitaisiin tehdä Suomen vapaalla kentällä paljon enemmänkin. “Vastuuta ja kuluja voitaisiin jakaa useammin, mikä helpottaisi kaikkia.”

Tanssin Voima -festivaalia vietetään 30.9.-3.10.