Tanssitaiteilijat kiertävät Eurooppaa kestävästi interreilaamalla

UUTISET JA TIEDOTTEET
Sanna Kangasluoma, 18.4.2023

Tänä kesänä pop-up-tanssiesityksiä ilmestyy yllättäen julkisiin tiloihin, läpikulkupaikkoihin, rautatieasemille, aukioille, kaduille ja joukkoliikenteeseen eri puolilla Eurooppaa. Rail2Dance-taiteilijat aloittavat matkansa Tampereelta toukokuun lopussa.

Rail2Dance © Drago Videmsek

Kuusi tanssitaiteilijaa matkaa 40 päivän ajan Tampereelta Ljubljanaan toteuttaen julkisen tilan esityksiä pysähdellessään matkan varrella. Matka on kuin taidelaboratorio, jossa tutkitaan suhdetta erilaisiin tiloihin ja yleisöihin esitysten kautta.

Tuomalla tanssia julkisiin tiloihin ja ennalta arvaamattomiin tilanteisiin Rail2Dance-taiteilijat tarkastelevat arkisia käyttäytymismallejamme kaupungilla ja muistuttavat meitä yhteisön ja yhteisöllisyyden merkityksestä. Kaupunkien kiireisessä elämänrytmissä ohitamme liian usein toisemme pysähtymättä tai näkemättä toisiamme.

Yllättäen julkisilla paikoilla tapahtuvien tanssituokioiden aikana saatamme kohdata toisemme, uskallamme tarttua hetkeksi vieressä olevaan käteen, haluamme laulaa yhdessä rautatieasemalla tai voimme makoilla rennosti keskusaukiolla.

Kestävästi kiertueella

Rail2Dance-taiteilijat yhdistävät Suomen ja Ruotsin Saksaan ja Sloveniaan matkustamalla kestävästi junalla ja esiintymällä kahdeksassa kaupungissa.

Matka ponnahtaa käyntiin samaan aikaan järjestettävällä Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalilla. Kaupunkitiloihin soluttautuvat tanssijat nähdään Tampereella Hällä-näyttämön ja Tampereen rautatieaseman välimaastossa 29.–30.5.2023.

Kiertueen aikataulu:
  • Tampere 25.5.–30.5.
  • Vaasa 2.6.
  • Uumaja 4.–10.6.
  • Malmö 12.6.
  • Chemnitz (TanzModerneTanz Festival) 16.–20.6.
  • Nürnberg 23.6.
  • Maribor 25.6.
  • Ljubljana 28.6.–2.7.

Projektin kumppanit

Rail2Dance-hankkeessa on mukana teatterikumppaneita neljästä maasta: Die Theater Chemnitz (Saksa), PTL – Plesni Teater Ljubljana / Dance Theatre Ljubljana (Slovenia), Norrlandsoperan (Ruotsi) ja Tanssiteatteri MD (Suomi). Projektin taiteelliseen työryhmään kuuluu ammattilaisia viidestä muustakin maasta. Rahoitusta Rail2Dance on saanut EU:n Luova Eurooppa -ohjelmasta.

Kiertueen suomalaisella yhteistyökumppanilla Tanssiteatteri MD:llä on myös kokemusta kaikille suunnattujen Nykytanssia kaupunkitilassa -kurssien järjestämisestä. Niihin osallistuminen ei vaadi tanssitaitoa – tarvitaan vain avoin mieli, halua liikkua ulko- ja kaupunkitiloissa – sekä sääolosuhteisiin sopiva vaatetus!