Tanssiteatteri MD:llä on kesäresidenssi 45+-vuotiaille tanssitaiteilijoille

UUTISET JA TIEDOTTEET
Tanssiteatteri MD | Tiedote, 22.6.2021

Tanssiteatteri MD järjestää kesä-heinäkuun vaihteessa Tampereella ensimmäisen kesäresidenssin, jonka teemana on tänä vuonna yli 45-vuotiaiden tanssitaiteilijoiden uran edistäminen. Projekti 45+ -hankkeen parissa työskentelevään työryhmään kuuluu yhteensä 11 tanssijaa kuudesta eri maasta: Suomesta, Virosta, Norjasta, Britanniasta, Latviasta ja Liettuasta.

logo

Tanssiteatteri MD on kutsunut ensimmäiseen kansainväliseen kesäresidenssiin tanssitaiteilijoiden elinikäiseen taiteenharjoittamiseen keskittyneen pohjoismais-baltialais-brittiläisen työryhmän.

MD haluaa nostaa keskusteluun pitkällä uralla olevien tanssitaiteilijoiden työskentelyn tukemista eri tavoin. Monet rahoittajat ja hankkeet tukevat nuoria taiteilijoita, mikä sekin on äärimmäisen tärkeää. Nuoret etenevät kuitenkin nopeasti uransa alusta eteenpäin, minkä vuoksi huomiota on hyvä siirtää myös urallaan pidemmälle ehtineiden työskentelyn tukemiseen sekä koko työuran kestävän tai jopa elinikäisen tanssitaiteilijuuden tukemiseen.

Tanssi- ja muiden alojen taiteilijat olisi koronakriisin jälkeenkin nähtävä yhä enemmän yhteiskunnan voimavarana ja aineettomana pääomana, joka voi lisätä kaiken ikäisten ihmisten hyvinvointia merkittävästi.

Lifelong Dance Practice: Project 45+ -hanke on syntynyt latvialaisen Olga Zithulinan aloitteesta ja sen yhteistyökumppaneita ovat ”PARTY” (Riika, Latvia), Stellaris DansTeater (Hammerfest, Norja) ja Fine5 Dance Theatre (Tallinna, Viro). Hanketta tukee Pohjoismainen Kulttuuripiste.

Ryhmä on kokoontunut vuodesta 2016 Riiassa Latviassa, Pärnussa Virossa ja Hammerfestissa Norjassa. Tapaamisten yhteydessä on järjestetty työpajoja, esiintymisiä, keskustelua ajankohtaisista aiheista kuten yli 45-vuotiaiden taiteilijoiden työskentelyn rahoittamisesta.

Nyt  työryhmä kokoontuu Tampereelle valmistamaan yhteistä esitystä 25.6.–1.7. Jokaiselle 45+ -ryhmän jäsenelle kesäresidenssin toteutuminen on ensiarvoisen tärkeää. Tänä vuonna residenssitaiteilijat työskentelevät koronatilanteen vuoksi omassa kuplassaan, ja heidän työskentelyään voi seurata sosiaalisessa mediassa.

Kesäresidenssin toteutuminen on tärkeä teko koronaa koetelleen esittävän taiteen toiminnan jatkuvuuden tukemiseksi sekä alan toivon ylläpitämiseksi.  MD:lle mahdollisuus kesäresidenssin toteuttamiseen monipuolistaa toimintaa ja laajentaa sitä muuten hiljaiselle kesäkaudelle.

Kansainvälinen kesäresidenssi järjestetään jatkossa joka kesä ja korona-ajan jälkeen residenssitaiteilijoiden toimintaa avataan myös yleisölle sekä Tampereen tanssin ja esittävän taiteen kentälle, jolloin voidaan ruokkia kansainvälisen ja kotimaisen kentän ajatusten vaihtoa ja taiteellisen pääoman jakamista.

Ensimmäinen kesäresidenssi toteutuu Suomen Kulttuurirahaston (SKR) tuella.