Tanssiteatteri Minimin toiminnanjohtajaksi Jan Liesaho

UUTISET JA TIEDOTTEET
17.4.2023

Jan Liesaho siirtyy tehtävään Teatteritalo Universumin toiminnanjohtajan tehtävistä. Liesaho aloittaa työssään elokuussa Minimin nykyisen toisen taiteellisen- ja tuotannollisen johtajan Iiro Näkin siirtyessä uusiin tehtäviin.

Jan Liesaho © Anna Riikonen

Tanssiteatteri Minimi on Itä-Suomen ainoa valtionosuuden piirissä toimiva ammatillista ja ympärivuotista toimintaa toteuttava tanssiteatteri, jonka kotinäyttämönä toimii Kuopion kaupunginteatterin Maria-näyttämö. Toiminnanjohtajan toimi on uudistus Minimin aiempaan henkilöstön rakenteeseen, jossa teatterin johtaminen on jaettu kahden taiteellisen ja tuotannollisen johtajan välille jakautuen.

”Uskomme uuden jaon olevan tässä kohtaa järkevä ja tukevan Minimin toiminnassa käynnissä olevaa uusiutumista. Minimillä tulee jatkossa olemaan erikoistunut osaaja sekä taiteellisen että tuotannollisen suunnittelun puolella, mutta työn osa-alueiden keskinäiseen kommunikointiin perustuva johdon työkulttuuri säilyy,” kommentoivat pian 3,5 vuotta Minimiä johtaneet Mikko Makkonen ja Iiro Näkki.

Minimin toiminnanjohtajan hakuun saapui määräaikaan 8.1.2023 mennessä yhteensä yhdeksän hakemusta. Hakijoiden taso oli korkea. Hallitus painotti valinnassaan hakuilmoituksessa kuvattua toiminnanjohtajalta edellytettävää osaamista ja kokemusta vastaavista tehtävistä.

”Haussa korostui aiempi kokemus toiminnanjohtajan tehtävistä. Lisäksi Tanssiteatteri Minimillä on hyvin monenlaista erilaisten yhteistyömallien kautta toteutuvaa toimintaa, jonka pitkäjänteiseen eteenpäin kehittämiseen uudella toiminnanjohtajalla on hienot edellytykset. Olemme iloisia valinnasta,” Makkonen ja Näkki kertovat.

Huomaan ällistyväni tanssin äärellä lähes aina, se on upea tunne

Tulevaksi toiminnanjohtajaksi valittu Jan Liesaho on on pitkän linjan teatterialan ammattilainen Helsingistä. Kuusankoskella varttunut Liesaho kertoo inhoavansa esiintymistä mutta nauttii siitä, että saa olla mukana toteuttamassa esittävää taidetta osana tuotantotiimiä. Pitkään nimenomaan teatteria tehnyt Jan kertoo, että odottaa pääsevänsä työskentelmään tanssin parissa.

”Tanssi ja liikekieli on niin ilmavaa ja rajatonta. Huomaan ällistyväni tanssin äärellä lähes aina, se on upea tunne”, Liesaho kertoo.

Mikko Makkonen jatkaa taiteellisena ja tuotannollisena johtajana

Minimin tuleva toiminnanjohtaja toimii teatterin esihenkilönä, joka vastaa teatterin rahoituksesta, talouden suunnittelusta ja seurannasta. Toiminnanjohtaja vastaa myös yhdistystoiminnasta, teatterin kehitystyöstä sekä strategiasta ja toiminnan toteutukseen saattamisesta yhdessä taiteellisen johtajan ja muun henkilöstön kanssa. Minimin taiteellisena ja tuotannollisena johtajana jatkaa Mikko Makkonen, toinen nykyisistä johtajista.

”Minimi vaikuttaa todella raikaalta ja elinvoimaiselta yhteisöltä, jolla on runsaasti liikkumavaraa. Tavoitteeni on tutustua rauhassa Kuopioon ja työkavereihin ja ottaa uusi tehtävä nopeasti haltuun. En usko muutokseen itseisarvona mutta luonnollisesti toivon pystyväni tuomaan jotain uutta Minimin toimintaan. Maailma Minimin ympärillä tietysti muuttuu. Luotan, että Minimillä on kykyä reagoida muuttuviin olosuhteisiin”, Liesaho sanoo.

Liesaho: Uuden työn lisäksi Kuopiossa houkuttelee luonto, järvet ja rauhallisempi elämänrytmi

Liesaho kertoo olevansa valinnastaan niin kauhuissaan kuin innoissaankin, enimmäkseen kuitenkin innoissaan. Yleispäteväksi jokapaikanhöyläksi itseään kuvaava Liesaho on kiinnostunut ’vähän kaikesta’, muun muassa vanhoista traktoreista. Aikuisiällä puutarhuriksi opiskellut Jan toimi vuosia Helsingin ainoana luomuvihannesviljelijänä – vihannesviljely onkin hänen erityinen kiinnostuksen kohteensa. Kaipuu luonnonläheisempään elämään heräsi viljelyvuosien aikana, mikä onkin osasyy siihen, että hän haluaa muuttaa Kuopioon.

”Onhan tämä aika iso muutos itselleni. Vaikka nuorempana olenkin muuttanut useasti niin olen asunut Helsingissä yhtämittaisesti yli 20 vuotta. Avovaimo ja koira jäävät ainakin ensi alkuun Helsinkiin. Jännityksestä huolimatta uskon, että muutos tekee itselleni hyvää”, Liesaho toteaa.

Uuden työn lisäksi Kuopiossa houkuttelee ennen kaikkea luonto, järvet ja rauhallisempi elämänrytmi.

”Laitoin jo itseni jonoon Kuopion Talviuimareihin, toivottavasti pääsen usein avantoon tulevana talvena!”