Tanssivirtaa Tampereella -festivaali herkistää aistit nykytanssille

UUTISET JA TIEDOTTEET
29.4.2017

Tanssivirtaa Tampereella -festivaali esittelee kotimaista nykytanssia kuuden päivän ajan 16.–21.5. Jo 20. kerran järjestettävän festivaalin teemoja ovat tänä vuonna aistien herkistäminen, esitysten rajat ja ilmaisunvapaus.

Festivaalin ohjelmistossa on viisi näyttämöteosta, Loikka-tanssielokuvafestivaalin koostama tanssielokuvanäytös sekä Vuoden Tanssivirtaa Tanssitaiteilijan Sonya Lindforsin kaupunkitilassa tapahtuva esityskonsepti  SWAG LESSONS -the mixtape.

SWAG LESSONS tuo tanssin takaisin kaduille – tällä kertaa Tampereen keskustaan. Muuttuva esityskonsepti leikittelee postmodernin ja hiphopkulttuurin välimaastossa sekä tutkii hiphopkulttuurin sosiopoliittisia juuria ja mustan kehon politiikkaa. Teos on osa Suomi 100 -ohjelmaa ja liittyy Pirkanmaan festivaalien Sananvapauden tarina -hankkeeseen.

Festivaalin avajaispäivänä nähdään ruotsalaisen Helena Franzénin uutuusteos Going Astray  – tanssijana suomalainen Ville Oinonen. Oinonen esiintyy myös Franzénin ja Håkan Jelkin festivaalilla ensi-iltansa saavassa lyhytelokuvassa Tammi. Kotimaisia tanssielokuvia on luvassa Loikka-festivaalin koostamassa tanssilyhytelokuvien näytöksessä elokuvakeskus Niagarassa.

Festivaalin kotimaisia näyttämöteoksia ovat Maria Nurmelan Lähempänä villiä sydäntä, Elina Pirisen KOSTO I–IX, Valtteri Raekallion Esitys – A Performance sekä Mikko Hyvösen crystal pieces: human beings.

Elina Pirinen & TADaC: KOSTO I–X. @ Katri Naukkarinen.

Elina Pirinen & TADaC: KOSTO I–X. @ Katri Naukkarinen.

Lähempänä villiä sydäntä on minimalistinen sooloteos, joka piirtää muotokuvan naisesta todellisuuden ja fiktion rajamailla. KOSTO I–IX -teoksessa Teatterikorkeakoulun tanssijantaiteen maisteriohjelman tanssiryhmä laulaa ja esittää koston näkyjä. Esitys – A Performace nyrjäyttää esiintyjien ja katsojien suhteen ja kysyy, kuka lopulta katsoo ja ketä. Galleriatilassa esitetyssä crystal pieces: human beings -teoksessa aistihavainnot ovat osa esitystä ja luovat kohtaamisen yleisön, esiintyjien ja taiteen välille. Teoksen esittää jyväskyläläinen Off/Balance-ryhmä.

Mikkö Hyvönen: crystal pieces: human beings. @ Matti Häyrynen.

Mikkö Hyvönen: crystal pieces: human beings. @ Matti Häyrynen.

Nykytanssiin voi syventyä myös esitysten jälkeen järjestetyissä jälkilöyly-keskusteluissa sekä nykytanssin ensikertalaisille suunnatuilla tanssiopastuksilla.