Tanssiyleisöjä hemmotellaan kahdella huippuvierailulla tammikuussa

UUTISET JA TIEDOTTEET
4.1.2017

Zodiak tuo Kansallisteatteriin Cullberg-baletin Ruotsista, ja Eifman Ballet Pietarista vierailee Kansallisbaletissa.

Tammikuun puolivälissä 12.-15.1. tanssiyleisöille on tarjolla harvinaista herkkua: kaksi isoa kansainvälistä vierailua Helsinkiin samalla viikolla.

Yksi Venäjän tunnetuimmista nykybalettiryhmistä Eifman Ballet vierailee Kansallisbaletissa kahdella teoksella. Pietarilaisryhmä on vuosikymmenten ajan kerännyt täysiä katsomoita niin kotimaassaan kuin maailmallakin. Eifmanin teokset ovat tyypillisimmillään kerronnallisia nykybalettiteoksia, joissa kerronnan muoto rikkoo vanhojen balettiperinteiden rajoja.

Kansallisbaletissa nähdään tammikuussa kaksi Boris Eifmanin teosta 2010-luvulta:  Tchaikovsky. PRO et CONTRA vuodelta 2016 ja vuonna 2011 kantaesitetty RODIN.

Eifman ballet

Rodin © Souheil Michael Khoury/ Eifman ballet

Tchaikovsky. PRO et CONTRA 12.1. ja 13.1.2017 klo 19
RODIN 14.1.2017 klo 19 ja 15.1.2017 klo 13

Cullberg-baletti tuo Deborah Hayn ja Laurie Andersonin teoksen

Ruotsin tanssikentän kansallisylpeys Cullberg-baletti vierailee Helsingissä yhdeksän vuoden tauon jälkeen 14.-15.1. Uuden johtajan, hollantilaisen Gabriel Smeetsin myötä ryhmä on selkeästi pyrkinyt eurooppalaisen nykytanssin ytimeen.

Figure a Sea. Chor. Deborah Hay. © Urban Jörén

Figure a Sea. Chor. Deborah Hay. © Urban Jörén

Kansallisteatterin suurella näyttämöllä nähtävä Figure a Sea on amerikkalaisen postmodernin tanssin legendan Deborah Hayn käsialaa. Teoksen hienostuneen äänimaiseman on luonut yhtä legendaarinen Laurie Anderson.

Teoksessa tanssii kaksi suomalaistanssijaa: Cullbergin pitkäaikaisiin tanssijoihin kuuluva Alexandra Campbell ja vierailevana tanssijana yksi Deborah Hayn luottotanssijoista, helsinkiläinen Vera Nevanlinna. Teoksen suomalaisvoimiin kuuluu myös pääasiassa Hollannissa ja muualla Euroopassa työskentelevä valosuunnittelija Minna Tiikkainen.

Vuonna 1941 syntynyt koreografi Deborah Hay on ollut amerikkalaisen nykytanssin tärkeimpiä vaikuttajia ja uudistajia aina 1960-luvulta lähtien. Hay on vieraillut 2000-luvulla useasti Zodiakissa. Hayn arvostuksesta kertoo myös hänelle vuonna 2009 myönnetty Teatterikorkeakoulun kunniatohtorin arvonimi.

Figure a Sea Kansallisteatterissa 14.1.2017 klo 19 ja 15.1. 2017 klo 15.