Tehdasfestivaali Manifesti 2022 leikittelee dialogilla

UUTISET JA TIEDOTTEET
6.9.2022

Tehdasfestivaali Manifesti järjestetään jälleen Kulttuuritehdas Manillassa Turussa syyskuussa. Ohjelma koostuu esittävän taiteen ammattilaisryhmien toteuttamista tanssi- ja kehollisen ilmaisun teoksista sekä kuvataiteesta.

Karolina Ginman: Fluvial © Venla Helenius

Festivaalin avaa Manillan kuvataiteilijoiden näyttely Kohtaus, jonka avajaisia vietetään 7.9.2022. Näyttelyssä on mukana yhteensä kahdeksantoista taiteilijaa ja näyttely on koettavissa koko festivaalin ajan.

Tanssija-koreografi Karolina Ginmanin Fluvial on ruumiin, äänen ja 200:n torven luoma näyttämöfantasia, joka ammentaa vuotavista ruumiin ja mielen tiloista (fluid states), virtauksista, aukoista sekä kurittomasta aineesta.

Jenni Kivelä & Kiltit ihmiset: Strange Plant

Jenni Kivelä & Kiltit ihmiset tuo Manifestiin tragikoomisuuden ja vakavuuden rajapinnoilla liikkuvan Strange Plant -teoksensa, joka on puolipoutaisen vinksahtanut sooloteos ja lastenesitys aikuisille. Nykysirkusta edustaa Vilus.Art / Agit-Cirkin avaruutta ja ajan suhteellisuutta käsittelevä visuaalinen nykysirkusesitys Life After. Teoksessa yhdistyvät tasapainoilu ja esinemanipulaatio, illuusiot painottomuudesta ja katoavista kehonosista sekä utopia universumin valtijuudesta.

Teemu Mäen ja Maija Nurmion Éliane – tanssiteos kolmelle keholle kutsuu ajattelemaan paikkaamme maailmassa ja luonnon kiertokulussa, suhdettamme itseemme ja toisiimme sekä maailmassa olemiseen. Teos on ohjaaja Teemu Mäen ja tanssitaiteilija Maija Nurmion yhteistyö, jossa tanssivat Nurmion lisäksi Jonna Eiskonen ja Maija Karhunen.

Dysmorphic-esityksen tilalla torstaina 8.9 ohjelmistossa nähdään Turku Youth Companyn BEASTS. Teos on kehollinen matka naiseuteen ja siinä tutkitaan tytön yhteiskunnallisen aseman ruumiillistumista.

Anna Jolman, Melissa Jolman, Antton Kainulaisen ja Antti-Juhani Mannisen Baby Judo on kehollisesta ja liikkeellisestä ilmaisusta ammentava nykyteatteriesitys esitystaiteen, tanssin, nukketeatterin ja materiaaliteatterin ristivedossa. Palkituista tekijöistä koostuva työryhmä on ammentanut inspiraatiota mm. taaperoikäisten judosta.

Lisäksi monipuolisessa ohjelmistossa on mahdollista nähdä tanssitaiteilija Tomi Paasosen, kuvataitelija Anna Tahkolan sekä äänitaiteilija Vincent Massen teos Tahra, tanssija Minna Tervamäen ja näyttelijä Kati Outisen työryhmän vallasta, rakkaudesta ja naisen asemasta eri aikoina kertova Try me good king – Henrik VIII:n kuningattarien kohtalot.

Pori Dance Company & Minimi: S T R E A M © Petra Tiihonen

Pori Dance Companyn ja tanssiteatterin Minimin S T R E A M on viiden tanssijan nykytanssiteos, joka käyttää arjessa tutuksi tullutta reaaliaikaista videokuvausta tuodakseen tanssin yksityiskohdat lähemmäs kuin koskaan. Antti Tolvin kahdenkesken koettava teos Hands rantautuu yleisölle nimensä mukaisesti käsien ja sormien välityksellä.

Esitys- ja näyttelyohjelmiston lisäksi Manillassa on avoimet ovet 10.9.2022, jolloin Manillan pihapiirissä järjestetään pihajuhlat, valokuvanäyttely, kahviloita, avoimia työhuoneita, keskustelutilaisuuksia, teatteritoimintaan tutustumista, Manillan historiaa -kävelykierroksia, Liiketila goes Space and Stage tapahtumakokonaisuus sekä Aura of Puppetsin Wanhojen Nukkejen Catwalk.

Festivaalin tuottaa Pro Manillasäätiö tiiviissä yhteistyössä Manillan poikkitaiteellisen toimijayhteisön kanssa. Pääyhteistyökumppanina on toiminut Aurinkobaletti, muita kumppaneita ovat Manillan kuvataiteilijat, Läntinen tanssin aluekeskus, Tehdasteatteri sekä Aura of Puppets.

Festivaalin mahdollistavat Taiteen edistämiskeskus sekä Turun Teatterisäätiö.